czwartek, 29 maja 2014

Zielony sok z pietruszki, kiwi i gruszki

Było pięknie i słonecznie, teraz pogoda troszkę spłatała nam figla, a tym samym wzrosło ryzyko przeziębieniowe. Mnie również dopadł ból gardła, ale zamierzam walczyć, by nie dopadło mnie żadne przeziębienie. Od razu pomyślałam o zasileniu organizmu w dużą dawkę witaminy C. Robiłam już podobny sok, tym razem oprócz natki pietruszki, dodałam gruszkę i kiwi.

Składniki:
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 szklanka wody (może być gazowana lub kokosowa)
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka cytryny

Przygotowanie:

Umytą natkę pietruszki pokroiłam drobno i wrzuciłam do blendera, dodałam obrane i pokrojone drobno gruszkę oraz kiwi. Dodałam sok z cytryny i zalałam szklanką wody. Wszystko zmiksowałam blenderem. Sok przelałam jeszcze przez sitko, by łatwiej się go piło, ale oczywiście pozostały miąższ również zjadłam :)



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Ciasto ryżowe z musem truskawkowym

Zdecydowanie nadszedł czas na zdrowy deser. A że na bazarach rządzą truskawki to i deser przyrządziłam z ich udziałem. Powstało pyszne ciasto z białego ryżu, mleka sojowego i truskawek.



Składniki:
    Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
  • 200 gram białego ryżu (dwie torebeczki)
  • 3,5 szklanki mleka sojowego (może być krowie lub ryżowe)
  • 30 dkg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki miodu
Przygotowanie:

Ugotowałam ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i po ugotowaniu wrzuciłam do drugiego garnka. Zalałam mlekiem sojowym i zagotowałam. Dodałam 1 galaretkę i żelatynę i wymieszałam, zestawiłam z ognia zostawiłam na około 10 minut. W międzyczasie zmiksowałam umyte truskawki z 4 łyżkami miodu. Połączyłam składniki i miksowałam blenderem na gładką masę. Przełożyłam do formy i pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki. Drugą galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Również pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki i gdy galaretka zaczęła się ścinać, polałam nią masę. Całość wstawiłam do lodówki i po kilku godzinach ciasto ryżowe z musem truskawkowym było już gotowe.

wtorek, 27 maja 2014

Zupa z młodej botwiny z kurczakiem

Młoda kapustka już była, przyszedł czas na młodą botwinkę. Dziś propozycja zdrowej czerwonej zupy, moim zdaniem wyszła rewelacyjna więc nic tylko próbować.



Składniki:
    Nowalijkowe Kucharzenie
  • 1 ćwiartka kurczaka (na wywar, może być też przygotowany wcześniej wywar warzywny)
  • 1 pęczek młodej botwiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 młode ziemniaki
  • 2-3 jajka
  • 0,5 pęczka świeżego koperku
  • Sól himalajska, pieprz kolorowy, świeży tymianek, świeża pietruszka
Przygotowanie:

Z kurczaka przygotowałam wywar i gdy mięso z kurczaka było miękkie wyjęłam tak, aby móc ugotować zupę. Marchewki i pietruszkę obrałam, pokroiłam w talarki i wrzuciłam do wywaru. Gotowałam około 10 minut, po czym dodałam pokrojoną drobno botwinę (razem z buraczkami). Po 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki (umyłam je wcześniej ale nie obierałam ze skórki). Gotowałam jeszcze ale tak, by nie rozgotować ziemniaków. Na koniec przyprawiłam: dodałam pokrojony drobno koperek, tymianek, pietruszkę, dodałam sól himalajską i pieprz kolorowy. Na koniec dodałam pokrojone na mniejsze kawałki udko z kurczaka, wymieszałam i zestawiłam z ognia. Zupę podawałam z jajkami ugotowanymi na twardo. Było dziś u mnie zatem pysznie i wiosennie J

poniedziałek, 26 maja 2014

Mrożony koktajl z jogurtu i pistacji

Jeżeli potrzebujesz orzeźwienia to mój dzisiejszy pomysł jest idealny dla Ciebie. Przygotowałam szybki mrożony koktajl jogurtowy z dodatkiem zmielonych pistacji.


Składniki:
  • 350 gram gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 szklanki obranych z łupinek pistacji

Przygotowanie:

Pistacje zmieliłam za pomocą rozdrabniacza i zmiksowałam z jogurtem naturalnym oraz miodem w blenderze. Wstawiłam jogurt w plastikowej miseczce do zamrażalki. Deser był gotowy po około 1,5 godzinie, ja zjadłam go nieco wcześniej, ale nie mogłam się doczekać więc był jeszcze dość rzadki J Jeżeli lubicie bardziej słodkie koktajle to oczywiście dodajcie więcej miodu, mi osobiście wystarczyła 1 łyżeczka.

Owsianka truskawkowo-gruszkowa

Korzystam z obecności świeżych polskich truskawek i dodaję je do owsianek w każdym dniu. Staram się urozmaicać je łącząc z innymi pysznymi owocami lub bakaliami. Dziś dzień zaczęłam od owsianki, w której połączyłam truskawki i gruszką i jagodami goji.



Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 20 dkg truskawek
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Jagody goji (do posypania)
Przygotowanie:

Płatki owsiane i zmielone siemię lniane zalałam wrzątkiem nieco ponad poziom ich wysokości i odstawiłam na 2 minuty. Umyte  truskawki pokroiłam na mniejsze części i wrzuciłam do blendera wraz z obraną i pokrojoną mniejsze kawałki gruszką. Dodałam 1 łyżkę syropu z agawy i zmiksowałam. Polałam owocową warstwą płatki, a na wierzch dodałam drugą łyżkę syropu z agawy i posypałam jagodami goji. 

sobota, 24 maja 2014

Grillowany łosoś z pesto pistacjowo-ziołowym i puree z młodego kalafiora i marchewki

Upał dziś nieziemski i trzeba się cieszyć, by wyjść naprzeciw "polskiemu" narzekaniu. Ja już rano aktywnie zaczęłam dzień, było zdrowe śniadanie, potem wykańczająca Zumba, a potem godzinka w kuchni, by stworzyć kolejne dobre i przede wszystkim naprawdę zdrowe danie. Tym razem połączyłam grillowanego łososia ze świeżymi warzywami i ziołami. Wyszły same pyszności więc polecam :)



Składniki:
    Grilluj z łososiem norweskim!
  • Duży filet z łososia (porcja dla czterech osób)
  • 1 młody kalafior
  • 4 młode marchewki
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka świeżego tymianku
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki
  • Szklanka obranych z łupinek pistacji
  • Sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy
  • 5 łyżek mleka ryżowego (może być też krowie)
  • 14 łyżek oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Marynata

4 łyżki oliwy z oliwek wymieszałam z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i posiekanymi dwiema gałązkami tymianku. Dodałam szczyptę soli himalajskiej i pieprzu cytrynowego, wymieszałam i zamarynowałam przygotowaną masą umyty filet z łososia, zostawiłam w lodówce na około 30 minut. 









Pesto
Pesto przygotowałam w rozdrabniaczu. Umyte gałązki tymianku i natki pietruszki rozdrobniłam z pistacjami, 2 łyżkami soku z cytryny, 8 łyżkami oliwy i pokrojonymi dwoma ząbkami czosnku. Lekko posoliłam i dodałam szczyptę pieprzu cytrynowego, wymieszałam i również wstawiłam na kilkanaście minut do lodówki. 









Obrane marchewki pokroiłam w talarki i gotowałam w lekko osolonej wodzie, po 5 minutach dodałam umyty i podzielony na różyczki kalafior. Gotowałam jeszcze przez około 12-15 minut. Warzywa zmiksowałam za pomocą blendera z mlekiem ryżowym, 2 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą pieprzu kolorowego. Zamarynowanego łososia podzieliłam na 4 części i polałam 4 pozostałymi łyżkami soku z cytryny i grillowałam po kilka minut na każdej ze stron. Podawałam rybę z puree kalafiorowo-marchewkowym, a wierzch pokryłam przygotowanym pesto ziołowym. Życzę smacznego i zdrowego obiadu! J

czwartek, 22 maja 2014

Owsianka z musem czekoladowo-truskawkowym

Jak pewnie zauważyliście, lubię rozpoczynać dzień od pożywnych śniadań, często w postaci owsianek. Dają mi one dużo poweru i mobilizacji na cały dzień, a przy okazji są naprawdę dobre w smaku i zjadam je z dużą chęcią. Nie zapominajcie wykorzystywać przy takich daniach jak najwięcej owoców sezonowych, gdyż zawierają tyle cennych składników, że szkoda omijać je w codziennej diecie. Na dziś zaproponowałam owsiankę z otrębami żytnimi z dodatkiem truskawek oraz gorzkiej czekolady.



Składniki:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dkg truskawek
  • 4 kostki czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao

Przygotowanie:

Płatki, otręby i siemię lniane zalałam wrzątkiem nieco ponad poziom ich wysokości i odstawiłam na 2 minuty. Czekoladę zmieliłam w rozdrabniaczu i zmiksowałam blenderem z truskawkami i jedną łyżką miodu. Do nasiąkniętych wodą płatków i otrębów dodałam pozostałą łyżkę miodu, wymieszałam a na wierzch polałam przygotowany mus z truskawek i czekolady. Ozdobiłam truskawkami i pyszna owsianka była już gotowa do spożycia.

Komosa ryżowa (Quinoa) z tuńczykiem i warzywami

Komosę ryżową przygotowywałam po raz pierwszy więc sama czekałam z niecierpliwością na to, jaki  będzie jej smak i czy na stałe zagości w mojej kuchni. Teraz już bez wątpienia mogę napisać, że z pewnością. Gdzieś kiedyś wyczytałam, że o quinoa mówi się czasem, że jest to ziarno przyszłości. Zawiera ona bardzo duże ilości białka, a poza tym bogata jest w cynk, potas, magnez, żelazo, mangan, a także witaminę E oraz witaminy z grupy B. Jest produktem zdecydowanie dietetycznym i nie zawiera glutenu.



Składniki:
    Szparagi
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 puszki tuńczyka
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 młode marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól himalajska, pieprz kolorowy, papryka słodka, zioła dalmatyńskie
  • Olej ryżowy

Przygotowanie:

Komosę ryżową opłukałam i wrzuciłam do lekko osolonej wrzącej wody (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody), gotowałam przez około 15 minut. W drugim garnku podgotowałam przez około 8 minut pokrojoną w plasterki marchewkę. Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju ryżowego i podsmażyłam na nim (pod przykrywką) pokrojoną drobno cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po kilku minutach dodałam podgotowaną marchewkę, a po chwili także pokrojone w 3 cm kawałki szparagi (końcówki odcięłam). Dodałam tuńczyka z puszki, przyprawiłam solą himalajską, pieprzem kolorowym, papryką słodką i ziołami dalmatyńskimi  i smażyłam całość pod przykrywką przez 5 minut. Połączyłam z ugotowaną komosą i podałam na stół. Danie wyszło naprawdę pyszne!

Otręby żytnie z bananem i truskawkami

Dziś kolejny pomysł na zdrowe i dodające dużo pozytywnej energii śniadanie. Tym razem z otrębami żytnimi.



Składniki:
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 banan
  • Kilka truskawek
  • Cynamon
Przygotowanie:

Otręby i siemię lniane zalałam wrzątkiem nieco ponad poziom ich wysokości i odstawiłam na dwie minuty, by powstała dość zwarta masa. Banana rozgniotłam widelcem, a truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki. Ułożyłam na talerzu zgodnie ze zdjęciem i posypałam cynamonem. 

Waniliowy koktajl z suszonymi figami i nasionami chia

Nasiona chia powinny przez kilka godzin nasiąkać płynem więc najlepiej przygotowywać koktajle z ich użyciem dzień wcześniej. Ja przygotowałam koktajl już wczoraj i jest idealny na drugie śniadanie do pracy.


Składniki:
  • 8-10  suszonych fig
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 0,5 szklanki wody lekko gazowanej
  • 1 płaska łyżka nasion chia
  • 1 laska świeżej wanilii
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Figi moczyłam w wodzie przez około 3 godziny. Po tym czasie pokroiłam je na mniejsze kawałki i zmiksowałam blenderem z jogurtem naturalnym, wodą gazowaną i miodem. Dodałam nasiona wydłubane z wnętrza laski wanilii oraz nasiona chia i wymieszałam koktajl. Wstawiłam do lodówki na noc, by nasiona mogły stworzyć galaretkę i zagęścić koktajl.

wtorek, 20 maja 2014

Koktajl truskawkowo-waniliowy z dodatkiem kakao

Ja już dziś z samego rozpoczęłam tegoroczny sezon na truskawki. Wielka moc tkwi w tym owocu więc nie wahajcie się jeść truskawek jak najwięcej :) co takiego dobrego zawierają? Przede wszystkim są bogate w witaminę C i mają jej więcej niż cytrusy. Są także dobrym źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu, jak również błonnika. Są uznawane za owoce dietetyczne, a zawarta w nich bromelina rozkłada białko pokarmowe i przyspiesza spalanie tłuszczów. Z racji tego, że truskawki regulują zawartość wody w tkance tłuszczowej, poleca się ich jedzenie w walce z cellulitem. 



Składniki:
  • 20 dkg truskawek
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 płaska łyżka kakao
Przygotowanie:

Jak to bywa z koktajlami, przygotowanie jest zazwyczaj proste :) Obrane z listków i umyte truskawki zmiksowałam przy użyciu blendera z serkiem waniliowym i kakao. Pyszny i zdrowy koktajl gotowy.

Truskawkowo-migdałowa owsianka

Pora wstać i zanurzyć się w smaku truskawkowej owsianki. Jako dodatek posłużyły mi świeżo zmielone migdały. Takie śniadanie przynosi mi zawsze bardzo dużo energii więc zachęcam do próbowania J



Składniki:

30 dkg truskawek
1 łyżka syropu z agawy
0,5 szklanki świeżo zmielonych migdałów
4 łyżki płatków owsianych


Przygotowanie:

Płatki owsiane zalałam wrzątkiem do poziomu ich wysokości i odstawiłam na 1 minutę. Umyte truskawki zmiksowałam z syropem z agawy i zmielonymi migdałami. Wymieszałam z płatkami i już mogłam delektować się smakiem owsianki. 

poniedziałek, 19 maja 2014

Quesadilla - tortilla po meksykańsku z kurczakiem

Wreszcie mam wolny dzień więc mogłam pozwolić sobie na spędzenie więcej czasu w kuchni. Zaproponowałam na obiad pyszne tortille meksykańskie, oczywiście w wersji bez mąki pszennej. Do ciasta użyłam mąki orkiszowej i mąki kukurydzianej. Wyszło naprawdę pyszne danie. Tortille wyszły chrupiące więc do zwijania będą się mniej nadawać.

Składniki na ciasto:

3,4 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 niepełna szklanka gorącej wody (może być wrzątek)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej

Składniki na farsz:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/3 puszki kukurydzy
0,5 puszki czerwonej fasoli
0,5 żółtej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kulka mozzarelli w zalewie
Chilli con carne, sól himalajska, przyprawa meksykańska, oregano, słodka papryka
Olej ryżowy

Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy

1 serek naturalny
1 mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy tzatziki
Szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Hola Mexico 4Zaczęłam od przygotowania tortilli. W misce wymieszałam obydwie mąki i sól himalajską. Dodałam oliwę, a potem stopniowo dolewałam wrzątek, cały czas mieszając masę łyżką. Ciasto wyłożyłam na stolnicę posypaną mąką i wyrobiłam. Odłożyłam do miski i przykryłam na około 1-1,5 godziny najlepiej wilgotną ściereczką. Po tym czasie posypałam ponownie stolnicę mąką, podzieliłam masę na 6 części i każdą z nich wałkowałam tak, aby powstał cienki okrągły placek (jeżeli ciasto jest lepiące dodajcie więcej mąki). Rozgrzałam patelnię i smażyłam bez żadnego tłuszczu. Gdy na tortilli zaczęły powstawać charakterystyczne bąble, czekałam 30 sekund, przewracałam na drugą stronę i znów czekałam 30 sekund. Gotowe tortille przykryłam ściereczką.

Hola Mexico 4Farsz najlepiej przygotować w czasie, gdy czeka się na wyrobienie tortilli (1-1,5 godziny). Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam na bardzo małe kawałki. Przyprawiłam chilli con carne, solą himalajską, przyprawą meksykańską i oregano. Cebulę również posiekałam drobno, paprykę pokroiłam w małą kostkę. Rozgrzałam olej ryżowy na patelni i podsmażyłam cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem pod przykrywką. Gdy osiągnęły złoty kolor, dodałam paprykę i smażyłam przez kilka minut pod przykrywką. Dodałam kurczaka i smażyłam, aż nie było widać surowego mięsa. Dodałam kukurydzę i fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy, przyprawiłam słodką papryką i nadal smażyłam pod przykrywką przez około 10 minut. Farsz gotowy.

Gdy tortille i farsz były gotowe, trzeba było jeszcze połączyć składniki :) Na każdą tortillę kładłam farsz i posypywałam startą mozzarellą, przykrywałam drugą tortillą i smażyłam na suchej patelni do grillowania przez około 1 minutę z każdej ze stron. Dzięki mozzarelli placki powinny się trochę skleić. Kroiłam na mniejsze kawałki i quesadillas gotowe.

Do tortilli wybrałam najłatwiejszy w przygotowaniu sos jogurtowy z czosnkiem i uważam, że najlepiej pasuje do kurczakowej wersji quesadilla. 

Owsianka bananowo-pomarańczowa

Gdy tylko weszłam rano do kuchni, od razu wiedziałam jaką wersję owsianki dziś zjem na śniadanie. Leżący w koszyczku banan oraz pomarańcza idealnie pasowały do dzisiejszego porannego posiłku. W jednej miseczce umieściłam dużo energii na nowy dzień i jednocześnie same pyszne smaki.


Składniki:
  • 1 banan
  • 0,5 pomarańczy
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • Jagody goji (do posypania)

Przygotowanie:

Płatki owsiane wraz z siemieniem lnianym i miodem zalałam wrzątkiem nieco ponad poziom ich wysokości i zostawiłam na około 2 minuty. Obrane owoce zmiksowałam w blenderze wraz z jogurtem naturalnym i polałam nimi płatki. Wierzch posypałam jagodami goji.

czwartek, 15 maja 2014

Duszona kapusta z suszonymi pomidorami i serem typu włoskiego

Po zupie z młodej kapusty została mi niecała połówka kapusty więc przyszedł najwyższy czas, by wykorzystać ją w kolejnym daniu. Jako dzisiejszą propozycję przedstawiam kapustkę duszoną z dodatkiem sera typu włoskiego i suszonymi pomidorami.


Składniki:
  • Pół małej młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3-4 plasterki sera typu włoskiego
  • 0,5 małego słoiczka suszonych pomidorów
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Sól himalajska, pieprz czarny

Przygotowanie:

Rozgrzałam w garnku olej ze słoika z suszonymi pomidorami i podsmażyłam na nim posiekaną drobno cebulę. Kapustę pokroiłam w 8-10 centymetrowe paski i opłukałam. Dodałam do cebuli i pod przykrywką smażyłam przez kilka minut. Następnie dolałam wodę i dusiłam kapustkę przez około 10 minut. Odsączone z zalewy pomidory suszone pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do garnka. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy i dusiłam jeszcze przez 5-10 minut. Uduszoną kapustkę podawałam na talerzu posypując ją serem typu włoskiego. Polecam!

środa, 14 maja 2014

Mleczny koktajl z mango i banana z dodatkiem nasion chia

Czekając na polskie truskawki, maliny, jagody i inne owocowe pyszności, przygotowałam kolejny dodający dużo energii koktajl. Lubię koktajle, które robi się łatwo, a jednocześnie stanowią duży zastrzyk energii. Polecam szczególnie na drugie śniadanie.



Składniki:
  • 1 banan
  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka koziego
  • 1 płaska łyżka nasion chia
  • 0,5 łyżeczki kardamonu



Przygotowanie:

Obrałam mango i banana i pokroiłam na małe kawałki. Dolałam mleka koziego i posypałam kardamonem. Zmiksowałam składniki blenderem, po czym dodałam nasiona chia i wymieszałam koktajl łyżką. Z racji tego, że nasiona chia powinny nasiąknąć i stworzyć charakterystyczną galaretkę, zostawiłam koktajl w lodówce na kilka godzin. 

wtorek, 13 maja 2014

Wiosenna zupa z młodej kapusty

Sezon na młode polskie warzywa w pełni więc czas, by maksymalnie go wykorzystać. Ja zdecydowałam się na pyszną i zdrową zupę z młodej kapusty. Ważne, by był w niej koperek, bez niego nie byłby to ten sam smak.


Składniki:
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (w mojej bulion na udku z kurczaka)
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • Pęczek szczypiorku razem z dymkami
  • Pęczek świeżego koperku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pieprz kolorowy, sól himalajska, pieprz cayenne, lubczyk

Przygotowanie:

Najpierw zagotowałam i przygotowałam bulion drobiowy. Pokroiłam drobno dymki (bez szczypiorku) i podsmażyłam w dużym garnku pod przykrywką na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Pokroiłam marchewki w plasterki i dodałam do garnka, smażyłam jeszcze przez kilka minut, a w międzyczasie pokroiłam kapustę w paski około 5-centymetrowe. Dodałam do garnka i zalałam przygotowanym bulionem. Gdy warzywa się gotowały, obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę, dodałam do zupy po około 10-12 minutach gotowania. Zupę trzeba gotować, tak by ziemniaki się nie rozgotowały. W trakcie gotowania jest to najlepszy moment na posiekanie szczypiorku i koperku, a także przyprawienie zupy (pieprz kolorowy, lubczyk i cayenne). Jeżeli bulion był słony, to oczywiście nie ma potrzeby dosalania. Z racji tego, że ugotowałam bulion na udku z kurczaka wybrałam chude mięso i wrzuciłam do zupy, w wersji wegetariańskiej należy pominąć ten element. Przed zestawieniem z ognia dodałam posiekane zioła. Polecam jeść zupę jeszcze ciepłą i delektować się smakami wiosny :).

Cytrusowe smoothie z awokado i nasionami chia

Dziś przedstawiam pomysł na odżywcze śniadanie w postaci pysznego i zdrowego smoothie na bazie pomarańczy, awokado i mleka koziego. Z poniższej ilości składników wyszły mi dwie porcje.


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 szklanki mleka koziego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 płaskie łyżki nasion chia

Przygotowanie:

Awokado obrałam i pokroiłam na małe kawałki, to samo zrobiłam z pomarańczą. Składniki wymieszałam, dolałam mleka koziego i dodałam łyżkę syropu z agawy. Wszystko zmiksowałam za pomocą blendera i dodałam nasiona chia. Koktajl wstawiłam na kilka godzin do lodówki, by nasiona mogły nasiąknąć mlekiem, polecam bo to samo zdrowie J






CIEKAWOSTKACzym są nasiona chia i dlaczego warto je spożywać?

Nasiona te pochodzą z rośliny zwanej szałwią hiszpańską i są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 i co ważne właściwe proporcje tych kwasów w nasionach są korzystne dla zdrowia organizmu. Pod wpływem namaczania ziarna pęcznieją i wytwarzają charakterystyczny kisiel, który zawiera wiele cennych wartości. Co ważne, to właśnie w tej postaci najlepiej spożywać nasiona, bo spożywanie suchych ziarenek może spowodować odwodnienie organizmu. Nasiona Chia zawierają dużo błonnika (około 25%), a ten polecany jest osobom, które mają problemy z trawieniem lub chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dzięki spożywaniu nasion możemy wzmocnić nasz organizm, gdyż są dobrym źródłem witamin E, B1, B3, zawierają około 20% dobrze przyswajalnego białka, a dodatkowo zawierają takie substancje jak: wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo i niacynę. Nasiona Chia są także źródłem wapnia, hamują wchłanianie cukrów w organizmie i nie zawierają glutenu. Jak widać, nic tylko jeść J lecz jak wiemy wszystko w umiarze, najlepiej jeść góra jedną łyżkę nasion dziennie.

niedziela, 11 maja 2014

Czekoladowo-orzechowy pudding z awokado


Dziś zapraszam na zdrowy i odżywczy deser w postaci puddingu czekoladowo-orzechowego z awokado.


Składniki:
  • 1 duże awokado
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki mleka koziego

Przygotowanie:

Awokado obrałam ze skórki, pokroiłam na małe kawałki i wraz z pozostałymi składnikami zmiksowałam za pomocą blendera. Pyszny i pożywny deser gotowy.

sobota, 10 maja 2014

Pierogi z mąki orkiszowej z nadzieniem ziemniaczano-szparagowym

Muszę się przyznać z ręką na sercu, że były to moje pierwsze pierogi w życiu :) Choć bardzo lubię je w różnym wydaniu, do tej pory nie mogłam się zebrać, by je przygotować. Teraz, gdy już się udało i spróbowałam, wiem, że było warto. Dodatkowo, na moją wersję pierogów, możecie się skusić częściej, niż na tradycyjne, a to dzięki zamianie mąki pszennej na mąkę orkiszową. Z podanych składników wyszły mi 24 pierożki. 



Składniki:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 0,5 pęczka zielonych szparagów
  • 1 większa cebula
  • Sól himalajska, pieprz kolorowy
  • Olej rzepakowy do smażenia










Przygotowanie:

SzparagiPierogi zaczęłam od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotowałam jak na obiad, a szparagi po odłamaniu końcówek, na stojąco w kilku centymetrach lekko osolonej wody. Szparagi powinny być ugotowane po około 5 minutach i po zdjęciu z ognia, odcięłam im główki, by później wykorzystać je jako ozdobę.  Cebulę podsmażyłam na małej ilości oleju rzepakowego na złoty kolor. Gdy ziemniaki i szparagi były gotowe, zmiksowałam je razem z podsmażoną cebulką blenderem na gładką masę. Jeżeli woda, w której gotowały się warzywa była słona, nie ma potrzeby dosalania, ale jeżeli nie, to teraz jest dobry moment na użycie niewielkiej ilości soli himalajskiej, a także na to, by dodać pieprz kolorowy i ponownie wymieszać farsz. Zostawiłam, by warzywa przeszły sobą i zajęłam się ciastem. Połowę mąki orkiszowej wymieszałam w misce z gorącą wodą i łyżeczką soli himalajskiej, formując ciasto jedną ręką dodawałam kolejno pozostałą mąkę. Uformowałam ciasto i rozwałkowałam cienko na około 2 mm. Szklanką wycięłam kółeczka, kładłam na każde przygotowany farsz i zlepiałam tak, aby nie było żadnej dziury. W międzyczasie zagotowałam wodę, posoliłam i wrzucałam kolejno pierożki. Gdy wypłynęły na wierzch, gotowałam jeszcze około 3 minut i pierożki gotowe :)

Bananowa owsianka z jogurtem i truskawkami

Zapowiada się ładny a do tego wyjątkowo aktywny dzień więc postanowiłam zacząć go od dającej dużo energii owsianki.



Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 0,5 banana
  • Kilka truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta cynamonu


Przygotowanie:

Płatki zalałam wrzącą wodą do poziomu ich wysokości i dodałam miód, odstawiłam na 1 minutę. Banana rozgniotłam widelcem i wymieszałam z jogurtem naturalnym i cynamonem (można użyć blendera ale nie jest to konieczne). Ułożyłam masę na zalanych płatkach. Wierzch posypałam pokrojonymi w plasterki truskawkami. Życzę smacznego :)

czwartek, 8 maja 2014

Buraczano-ziemniaczane kluski z sosem jogurtowo-pomarańczowym

Pomysł na te nietypowe kluski przyszedł mi już kilka dni temu, postanowiłam go zrealizować przy najbliższej okazji. Nadarzyła się szybko i przy moim zadowoleniu, okazała się bardzo pomyślna. Co ważne, kluski rzucałam na wrzącą wodę i przygotowałam je w wersji na słodko, szczególnie sos dodaje im wyjątkowej słodyczy.


Składniki:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości buraczki
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • Sól himalajska
  • 1 opakowanie małego gęstego jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  • 0,5 pomarańczy
  • 1 mała łyżeczka miodu
Przygotowanie:

Składniki powinny być zimne więc dobrze przygotować je nawet dzień wcześniej. Ugotowałam najpierw buraczki, w kawałkach tak, aby szybciej były miękkie. Następnie ugotowałam także ziemniaczki, tak jak gotuje się na obiad. Ugotowane i schłodzone warzywa zmiksowałam za pomocą blendera. Następnie dodałam jajka i mąkę i wymieszałam. W dużym garnku zagotowałam wodę i posoliłam ją. Wrzucałam ciasto łyżką, formując kuleczki i czekałam aż wypłyną na wierzch, potem delikatnie wyjmowałam na talerz, by się nie rozpadły. Sos, jaki zaproponowałam, przygotowałam z gęstego jogurtu naturalnego, wyciśniętej pomarańczy i miodu. Wszystko wymieszałam i polewałam ugotowane kopytka. Smacznego!

środa, 7 maja 2014

Łosoś w pistacjach ze szparagami i sadzonymi jajkami przepiórczymi

Aby dobrze rozpocząć drugą połowę tygodnia, dziś propozycja bardzo zdrowego dania. Jak każdy z was dobrze wie, o wartościach ryb nie trzeba pisać za wiele. A jak to jest ze szparagami? Co takiego mają w sobie? Otóż, są warzywem niskokalorycznym, o bardzo dużym udziale białka i błonnika. Nie mają dużo sodu więc są idealne dla osób z wysokim ciśnieniem. Oczywiście najlepiej gotować je na parze lub blanszować, tak aby nie straciły cennych wartości. Przez wielu są uważane za naturalny afrodyzjak, ale to chyba bardziej ze względu na kształt :) Z podanej ilości składników przygotowałam dwie porcje.


Składniki:
  • 2 porcje filetu z łososia
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 4 jajka przepiórcze
  • 0,5 szklanki obranych z łupinek pistacji
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • Sól himalajska, tymianek
  • Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:

SzparagiPiekarnik włączyłam na 180 stopni. Umyłam filety z łososia, lekko posoliłam i wysmarowałam miodem wymieszanym z musztardą. Pistacje zmieliłam i obsypałam nimi łososia, zawinęłam każdy filet w oddzielną folię aluminiową. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wstawiłam w wysokim garnku wodę na szparagi, około 3-4 cm na dnie. Odkroiłam końcówki szparagów i gdy woda zaczęła wrzeć, lekko posoliłam i włożyłam na stojąco związane szparagi. Gotowałam dosłownie 4 minuty, wyjęłam i polałam zimną wodą, by utrzymały ładny zielony kolor. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła klarowanego i usmażyłam sadzone jajeczka przepiórcze. Gdy łosoś był upieczony wszystko wyłożyłam na talerz, szparagi posypałam dodatkowo tymiankiem. Pyszny i zdrowy obiad gotowy, życzę smacznego :)

wtorek, 6 maja 2014

Jaka mąka?

Przechodząc na zdrowy tryb żywienia wielu z nas w pierwszej kolejności decyduje się na ograniczenie pieczywa bądź rezygnuje z produktów pszennych. Czy zastanawialiście się, dlaczego? Czy mąka pszenna jest gorsza niż mąka żytnia lub orkiszowa? Co oznacza termin mąki jasnej lub ciemnej? Poniżej przedstawiam mój artykuł, który przybliży wam wiedzę na temat rodzajów mąki i tego, którą wybrać do przygotowania waszego ulubionego dania.

Czym jest mąka?

Mąkę charakteryzuje się jako produkt, który powstaje w wyniku silnego wielokrotnego rozdrobnienia oczyszczonego zboża, a konkretnie oddzielenia wnętrza z ziarna, czyli tzw. bielma mącznego (stanowiącego w przypadku pszenicy około 80% całego ziarna) od zewnętrznej  jego części. Z bielma powstaje mąka, natomiast z warstwy otaczającej bielmo powstają otręby. Część zewnętrzna zawiera wiele cennych składników mineralnych i od jej udziału w mące zależy tzw. wyciąg mąki. Jasne mąki produkowane są w głównej mierze z bielma mącznego, natomiast przy większym udziale zmielonej zewnętrznej części ziarna w mące, powstają mąki ciemne o większym wyciągu mąki. Jak nazwa sama wskazuje, mąki pełnoziarniste są produkowane właściwe z całego ziarna, bez wydzielania bielma.

Zastosowanie mąki

Mąki można podzielić ze względu na ich przeznaczenie do użytku domowego lub do przetwórstwa przemysłowego do produkcji pieczywa, makaronów, czy wyrobów cukierniczych. Mąki dzieli się także na te, przeznaczone na cele konsumpcyjne dla ludzi lub używane jako pasza do karmienia zwierząt. Mąki stosowane przy pieczeniu pieczywa nazywamy zazwyczaj mąkami chlebowymi i zaliczamy do nich mąki pszenne i żytnie. Używa się ich przy produkcji chleba, bułek oraz wyrobów cukierniczych. Do mąk niechlebowych zaliczamy zarówno mąki wytwarzane ze zboża, jak również mąki pochodzące z innych roślin. Obecnie są one często używane jako dodatek do pieczywa, bądź jako samodzielna mąka chlebowa. Tu wymienia się przede wszystkim mąki jęczmienne, owsiane, kukurydziane, ryżowe, a także mąki z pozostałych roślin.

Typy mąki

Jednym z podziałów mąki jest podział ze względu na jej typ, czyli udział w mące składników mineralnych. Przykładowo typ mąki  500 oznacza, że zawartość składników mineralnych w tej mące wynosi 0,5%, a typ 2000 oznacza, że zawartość składników mineralnych w mące wynosi 2,00%. Procent ten często nazywany jest zawartością/ udziałem popiołu w mące, lub po prostu popiołem. Im więcej popiołu w mące (składników mineralnych) tym mąka jest ciemniejsza. Zawiera bowiem więcej otrębów, a tym samym składników najbardziej wartościowych dla naszego zdrowia.

Typy mąki pszennej:
  • Typ 400 lub 450 – mąka tortowa – stosowana do wypieku ciast biszkoptowych
  • Typ 500 – mąka wrocławska – stosowana do wypieku ciast francuskich i drożdżowych
  • Typ 500 – mąka krupczatka – stosowana do wypieku ciast kruchych i makaronów
  • Typ 500 – mąka poznańska – stosowana do pierogów i klusek
  • Typ 550 – mąka luksusowa – stosowana do wypieku ciast drożdżowych
  • Typ 650 – mąka makaronowa – stosowana do wyrobu makaronu
  • Typ 750 i 850 – mąka pszenna chlebowa – stosowana do wypieku chleba
  • Typ 1400 – mąka sitkowa – stosowana do wypieku pieczywa
  • Typ 1850 – mąka graham – stosowana do wypieku pieczywa
  • Typ 2000 – mąka razowa – stosowana do wypieku pieczywa
  • Typ 3000 – mąka po pełnym przemiale

Typy mąki żytniej:
  • Typ 500 i 580 – mąka stosowana do wyrobu makaronu
  • Typ 720 – mąka żytnia chlebowa – stosowana do wypieku chleba
  • Typ 1150 – mąka stosowana do wypieku pieczywa
  • Typ 1400 – mąka stosowana do wypieku pieczywa
  • Typ 2000 – mąka razowa – stosowana do wypieku pieczywa

Rodzaje mąki

Wartości odżywcze mąki zależą przede wszystkim od tego, z jakiej rośliny została wytworzona. Mąkę można wytworzyć m.in. z następujących roślin:

Pszenica – mąka pszenna

Jest to najczęściej stosowana w polskiej kuchni mąka i używana jest do wielu potraw (ciasta, chleby, zagęszczanie sosów, makarony, itp.). Jeżeli jest dobrze przetworzona zawiera dużo błonnika, natomiast w mące pszennej znajdziemy bardzo dużą ilość glutenu, a tym samym nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię. Ta o niskich typach zawiera mało składników mineralnych, gdyż wytwarzana jest jedynie z oczyszczonego już ziarna pszenicy. Wielu dietetyków jest przekonanych, że jasna mąka pszenna zawiera cukry, mogące powodować reakcję insulinową, a ta sprzyja wahaniom poziomu cukru we krwi i tym samym może wykazywać nieuzasadnione uczucie głodu. Zawiera też fityniany, które uniemożliwiają wchłanianie cennych składników w pożywieniu.  Ja również obserwując swoje samopoczucie i reakcję organizmu po spożyciu jasnej mąki pszennej mogę przychylić się do zdania, że jeżeli zależy nam na utrzymaniu ładnej sylwetki (oczywiście żyjąc aktywnie :) ), lepiej ograniczyć ten rodzaj mąki, a uchylić więcej miejsca dla innych rodzajów mąk lub w przypadku mąki pszennej wybierać te o wyższym typie.

Owies – mąka owsiana

Powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Ma lekko orzechowy posmak i jasno kremowy kolor, zawiera niewielkie ilości glutenu. Jest łatwa do przygotowania w domu poprzez zmielenie płatków owsianych. Zawiera duże ilości błonnika oraz witamin z grupy B. Mąkę owsianą można zastosować przy wypieku ciast i ciasteczek, a także przy wypieku pieczywa.

Orkisz – mąka orkiszowa

Zawiera duże ilości skrobi (56%) i białka. W jej skład wchodzą także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest dobrym źródłem błonnika, wapnia, cynku, żelaza, potasu, a także witamin z grupy B oraz PP. Zawiera gluten, lecz jest on dobrze przyswajalny nawet przez bezglutenowców. Spożywanie mąki orkiszowej wspomaga obniżanie cholesterolu, pomocne jest także dla osób niedożywionych i chorych po zawale serca. Dodaje też energii i poprawia odporność, polecana osobom mającym problemy z krążeniem, a także w leczeniu chorób nowotworowych. Mąką orkiszową można zamienić tradycyjną mąkę pszenną przy wypieku ciast lub chociażby w cieście naleśnikowym.

Żyto – mąka żytnia

Ma jasno szary kolor, powstaje ze zmielenia całych ziaren zboża i nie jest przesiewana, tym samym w jej składzie często można znaleźć fragmenty otrębów. W swoim składzie zawiera białko, witaminy z grupy B, a także ważne substancje mineralne, m.in. potas, magnez, mangan, wapń, cynk, żelazo, jod bor. W mące żytniej obecne są śluzy i gumy, które hamują wydzielanie się glutenu. Spożywanie mąki żytniej pomaga osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy, a to przez przyspieszenie pracy metabolizmu. Częste spożywanie produktów zawierających mąkę żytnią wpływa również na zmniejszenie stężenia tzw. złego cholesterolu, a zatem zmniejsza się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik zawarty w ziarnach żyta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grupowego. Spożycie mąki żytniej będzie też odpowiednie dla osób walczących z cukrzycą typu 2 i osób z ograniczoną odpornością.

Kukurydza – mąka kukurydziana

Powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera wiele witamin z grup A i E, a także magnez, kobalt i selen, nie zawiera glutenu. Jest także bogata w białko, błonnik, a wypiekom nadaje słodkawy smak. Z mąki kukurydzianej można przygotować kluski, kopytka, nachos, tortille, czy różnego rodzaju ciasta i inne wypieki.

Gryka – mąka gryczana

Powstaje ze zmielenia ziaren gryki, nie zawiera glutenu.  Bogata jest w witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk. Zawiera także wiele innych składników odżywczych, w tym lizynę, która niezbędna jest przy wchłanianiu wapnia i przy budowie białek.  Posiada także wiele innych składników, takich jak leucyna, tyrozyna, czy tryptofan, który pomaga w łagodzeniu objawów stresu. Pieczywo  z mąki gryczanej poleca się osobom zagrożonym otyłością, miażdżycą, dla diabetyków oraz osób chorych na celiakię. Można zastosować ją do makaronów, czy naleśników.

Ryż – mąka ryżowa

Wytwarza się ją z ryżu białego lub brązowego, jest delikatna i lekkostrawna, nie zawiera glutenu, stosuje się ją do wytwarzania papieru i makaronu ryżowego, ma słodkawy posmak. Jeżeli jest wytwarzana z ryżu brązowego, zawiera pięciokrotnie więcej błonnika niż wytworzona z białego ryżu. Zawiera ważne dla człowieka fitoestrogeny i ligniany. Mąka ryżowa zawiera także potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk. W smaku jest delikatnie słodkawa i można zastosować ją do deserów, naleśników, a także do wegetariańskich kotletów.

Soja – mąka sojowa

Otrzymywana jest z ekologicznych upraw soi. Bogata jest przede wszystkim w białko więc jest idealna dla wegetarian i wegan, zawiera też żelazo, potas, wapń i witaminy z grup A i B. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu, a tym samym mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Białko, które zawarte jest w soi obniża poziom cholesterolu we krwi, ale jednocześnie uznaje się je za silny alergen. Mąkę sojową powinny stosować osoby, które mają dolegliwości związane z menopauzą, profilaktycznie w leczeniu osteoporozy, a także przy leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Zastosować można ją do ciasta naleśnikowego, kotletów, placków lub do zagęszczania sosów.

Groch – mąka grochowa

Powstaje ze zmielenia ziaren grochu, posiada duże ilości białka, błonnika a także witamin z grupy B, nie zawiera glutenu. Posiada właściwości klejące, a potrawom nadaje lekki posmak grochu. Stosuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk przy wypieku chleba, często jest też składnikiem sosów i zup.

Jęczmień – mąka jęczmienna

Powstaje w wyniku zmielenia ziarniaków jęczmienia, charakteryzuje się wysokim udziałem białka,  witamin z grupy B, kwasu foliowego, jak również beta karotenu, zawiera błonnik, magnez, fosfor. Jęczmień ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich rodzajów zboża. Mąka jęczmienna polecana jest przede wszystkim osobom, które chcą wzmocnić śledzionę, trzustkę, jelita i zadbać o prawidłową pracę żołądka. Dzięki dużej zawartości błonnika, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych.

Ciecierzyca – mąka z cieciorki (ciecierzycy)

Zawiera duże ilości białka, a zatem jest dobra dla wegetarian i wegan, jest bogata w kwas foliowy więc również poleca się ją kobietom w ciąży (120% zapotrzebowania dziennego w 100 gramach). Jest również bogata w błonnik pokarmowy, żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez, witaminy B1 i B6, mangan, miedź i selen. Nie zawiera glutenu. Może być dodatkiem do innych mąk, np. przy wypiekach, być stosowana do zagęszczania sosów, a także być dobrym i zdrowszym zamiennikiem bułki tartej.

Amarantus – mąka amarantusowa

Zawiera duże ilości białka, a zatem jest dobra dla wegetarian i wegan, zawiera też lizynę (aminokwas, którego nie wytwarza sam organizm), jak również błonnik, fitosterole, wapń, magnez i żelazo, nie zawiera glutenu, poleca się ją do przygotowania ciast, naleśników, makaronów, płatków, nadaje potrawom lekko orzechowy posmak.



Mam nadzieję, że ten artykuł przybliżył wam choć trochę wiedzę na temat rodzajów i typów mąki, jak również, że podjęliście już lub podejmiecie właściwą decyzję na temat wyboru pomiędzy tą tradycyjną i najłatwiejszą w kupieniu mąką pszenną, a innymi odmianami mąki i sami przekonacie się, co najlepiej wpływa na wasz organizm.


Miłka




Przy pisaniu artykułu korzystam z m.in. poniższych źródeł:
http://www.poradynazdrowie.pl/maka-typy-rodzaje.html
http://vitalia.pl/artykul1090_Rodzaje-maki-te-powszechne-i-te-mniej-znane.html
http://biokurier.pl/
http://www.niam.pl/

Orzechowo-bananowy koktajl na kozim mleku

Dawno nie było orzechów więc czas nadgonić :) Tym razem orzechy podam w postaci pitnej w koktajlu na mleku kozim, a owocowym dodatkiem będzie banan.





Składniki:
  • 0,5 szklanki orzechów (włoskie/ziemne)
  • 1 banan
  • 200 ml mleka koziego



Przygotowanie:

Zaczęłam od zmielenia orzechów, w miarę możliwości posiadanego sprzętu, najlepiej na gładką masę. Dodałam pokrojonego na mniejsze kawałki banana i wlałam mleko kozie. Wszystko miksowałam za pomocą blendera aż powstała idealna masa do picia. Koktajl jest już gotowy :)

sobota, 3 maja 2014

Ciasteczka owsiano-orzechowe

Za oknem ciągle pada więc dziś dużo czasu spędziłam w kuchni. Na deser przygotowałam pyszne zdrowe ciasteczka z płatków owsianych i zmielonych orzechów.



Składniki:
    Zdrowe fingerfood
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów (u mnie pół na pół były to orzechy ziemne i orzechy włoskie)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie:

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Orzechy zmieliłam i połączyłam z płatkami owsianymi. W drugiej misce zmieszałam dokładnie za pomocą trzepaczki jajka, jogurt naturalny i miód. Wszystko połączyłam i raz jeszcze wymieszałam. Ciasteczka formowałam łyżką i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Deser był gotowy po około 20-25 minutach. 

Krem pieczarkowo-marchewkowy

W starciu z marchewkami i pieczarkami, które kupiłam na weekend majowy, zaświtał pomysł na pyszną zupę-krem opartą na tych składnikach. Moje podniebienie z chęcią przyjęło ten smak więc jeżeli macie chwilę czasu, przygotujcie sobie równie pyszną i zdrową miseczkę kremu.



Składniki:
  • 7-8 pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 małe cebulki (lub jedna duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól himalajska, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, rozmaryn
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 0,5 jogurtu naturalnego (opcjonalnie do zabielenia)

Przygotowanie:

Pieczarki i cebule obrałam i pokroiłam na małe kawałki, obraną marchewkę starłam na tarce. Składniki smażyłam w garnku pod przykrywką, najpierw cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, potem dodałam marchewkę i na koniec pieczarki. Gdy składniki lekko zmiękły dolałam wody, ale tylko lekko ponad poziom warzyw i pieczarek. Dodałam przyprawy i gotowałam jeszcze około 10-12 minut. Zestawiłam z gazu, odczekałam kilkanaście minut i zmiksowałam masę na gładki krem za pomocą blendera. Ja dla smaku i koloru zabieliłam lekko krem jogurtem naturalnym, lecz oczywiście jest to wersja opcjonalna. Wyszedł super krem, który podawałam z plasterkami pieczarek sparzonymi wrzątkiem.

Kakaowa kasza jęczmienna na śniadanie

Dziś przedstawiam kolejny sposób na wykorzystanie kaszy jęczmiennej podczas porannego śniadania. Ta wersja jest chyba jeszcze lepsza od wczorajszej i z pewnością równie pożywna. Polecam!



Składniki:
  • 30 gram kaszy jęczmiennej (1/3 woreczka)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka uprażonych na patelni płatków migdałów
Przygotowanie:

Jeżeli nie macie ugotowanej kaszy i uprażonych migdałów, to oczywiście powinniście zacząć od tego. Ja miałam pozostałości z wcześniejszych dań więc i moja praca była ułatwiona. Zaczęłam od wstawienia mleka w małym garnuszku i dodaniu do niego kaszy. Od razu dodałam także miód i kakao i gotowałam przez 2-3 minuty. Przelałam do miseczki i posypałam płatkami migdałów, śniadanie gotowe.

piątek, 2 maja 2014

Kasza jęczmienna z mlekiem i winogronami

Czy Wam też zostają różne składniki z obiadu i zastanawiacie się co z tym zrobić? U mnie było tak w przypadku zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy jęczmiennej. Ale idąc za zasadą, że jedzenie marnować się nie może, użyłam kaszy w dzisiejszym śniadaniu.



Składniki:
  • 30 gram kaszy (1/3 woreczka)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Garść winogron
 Przygotowanie:

Kaszę miałam już ugotowaną więc ten etap przygotowań miałam za sobą. Wlałam mleko do małego garnka, dodałam ugotowaną kaszę i dodałam syrop z agawy. Poczekałam aż mleko z kaszą się zagotuje i na minimalnym ogniu gotowałam jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Przelałam wszystko do miseczki i dodałam pokrojone na połówki winogrona. Śniadanie na bazie kaszy jęczmiennej gotowe J

czwartek, 1 maja 2014

Owsiano-kakaowe ciasto bananowe

Weekend majowy nadszedł więc zaszalałam w kuchni przyrządzając zdrowe ciasto bananowe. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki i płatków owsianych. Aby ciasto nabrało lekko czekoladowego smaku, dodałam odrobinę gorzkiego kakao. Ciasto wyszło naprawdę delikatne i smaczne.



Składniki:
    Zdrowe fingerfoodNa majówkę
  • 5 bananów
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki stewii
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 4 łyżki masła kokosowego

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Obrane banany zmiksowałam za pomocą blendera. Jajka wymieszałam trzepaczką z rozpuszczonym masłem kokosowym i serkiem waniliowym. Następnie dodałam do bananów i wszystko wymieszałam. W drugiej misce wymieszałam wszystkie suche składniki i połączyłam z wcześniejszą masą bananową. Ponownie wszystko wymieszałam. Masę wyłożyłam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch i włożyłam do piekarnika. Ciasto powinno być gotowe po około 50-60 minutach. 

Gryczane naleśniki z farszem marchewkowo-pieczarkowym

Na moim stole dawno nie gościły naleśniki więc uznałam, że najwyższa pora na ich przygotowanie. Wybrałam opcję warzywno-pieczarkową, a ciasto z mąki gryczanej. Takie naleśniki są nietrudne w przygotowaniu, a smakują naprawdę dobrze.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 3 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 1 większa cebula
  • Sól himalajska, pieprz czarny, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy do smażenia
 Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki przygotowałam następująco: rozbełtałam jajka z mlekiem, wodą i szczyptą soli. Dodawałam stopniowo mąkę i cały czas mieszałam trzepaczką, aż powstała gładka masa. Naleśniki smażyłam na minimalnej ilości oleju rzepakowego. Z podanej ilości wyszło mi 6 sztuk. Aby przygotować farsz, pokroiłam drobniutko cebulę i podsmażyłam pod przykrywką na odrobinie oleju rzepakowego, dodałam startą marchewkę, a gdy lekko zmiękła także starte pieczarki. Smażyłam, aż woda z pieczarek wyparowała i przyprawiałam solą himalajską, pieprzem czarnym, cayenne i ziołami prowansalskimi. Farsz podzieliłam proporcjonalnie na liczbę naleśników. Życzę smacznego!