Jak wiecie rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Ja bardzo lubię wersję pieczoną i dziś właśnie w ten sposób przyrządziłam filet
z dorsza. Może i danie nie jest kolorowe, ale z pewnością bardzo dobre i łatwe
w przygotowaniu.
Składniki:
- Filet z dorsza norweskiego (jedna porcja)
- 15 dkg pieczarek
- 1 mała cebulka
- Cytryna
- Przyprawa do ryb, pieprz kolorowy, czosnek suszony, sól himalajska
- Oliwa z oliwek, olej rzepakowy
- Ziemniaki ugotowane (może być równie dobrze ryż)
Przygotowanie:
Filet z dorsza obsypałam przyprawą do ryb, pieprzem
kolorowym i suszonym czosnkiem. Polałam lekko oliwą z oliwek i zostawiłam na
pół godziny, by wchłonął przyprawy. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Dorsza
piekłam na papierze do pieczenia przez około 25 minut, a 10 minut przed
wyjęciem z piekarnika położyłam na nim kilka plasterków cytryny.
Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju rzepakowego i
usmażyłam na niej drobno pokrojoną cebulkę, aż osiągnęła złoty kolor. Dodałam
drobno pokrojone pieczarki i przyprawiłam solą himalajską oraz pieprzem.
Pieczarki były gotowe, gdy wyparowała z nich woda.
Dorsza podawałam z pieczarkami oraz ugotowanymi
ziemniakami w przyprawie do ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.