Idąc w ślad za przepisami jabłecznymi ja też wypróbowałam jeden z przepisów, który jednocześnie stanowi po części smak mojego dzieciństwa. Przygotowałam ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu (100 gram)
- 2 większe jabłka
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 0,5 łyżeczki stewii
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masło klarowane
- Szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i smażyłam pod przykrywką na rozgrzanym maśle klarowanym aż do miękkości. Pod koniec smażenia przyprawiłam stewią i cynamonem. W oddzielnym garnku zagotowałam mleko i dodałam do niego ryż. Gotowałam chwilę, aż ryż wchłonął całe mleko i dodałam przygotowane jabłka. Ryż można podawać z jogurtem naturalnym lub jeść bez żadnych dodatków. Smacznego!
Hasło: Jemy jabłka i popijamy cydrem!
Hasło: Jemy jabłka i popijamy cydrem!
wyśmienicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki ryż, kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńryż z cynamonem... ten aromat- mniam ;)
OdpowiedzUsuń<333
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tym połączeniem bo kojarzy mi się zdecydowanie szpitalnie :))
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)