Chciałabym napisać, że lato w pełni, lecz spoglądając za okno widzę szarówkę, jakby był co najmniej wrzesień, brakuje tylko spadających z drzew kolorowych liści… Nie mniej jednak spoglądam w drugą stronę, na kalendarz i potwierdzam sama sobie, że mamy połowę lipca i dla wielu jest to jeszcze okres przed wakacyjnym urlopem. Ten okres „przed” oznacza, że jest to czas na zadbanie o swój wygląd i poprawienie nawyków żywieniowych. Ja staram się o to przez cały rok i życzę, żeby taki zwyczaj przejęło jak najwięcej osób. Dbając zarówno o swoje, jak i Wasze zdrowie, chciałabym dziś zaproponować smakołyk idealny na drugie śniadanie, ale będący też odpowiednią przekąską, gdy pojawią się u Was goście. Jeżeli lubicie kawę, kaszę kuskus i płatki owsiane, to na pewno zasmakujecie w przygotowanych batonikach.
Ten przepis bierze udział w konkursie "Gotuj w zdrowym stylu", organizowanym przez firmę Kupiec w serwisie durszlak.pl
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy kuskus firmy Kupiec
- 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 1 białko z jaja kurzego
- 4 łyżki słonecznika
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki pokrojonych drobno suszonych daktyli
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalałam zagotowaną wodą i odstawiłam, aby kasza całkowicie wchłonęła wodę i wystygła. Zaparzoną kawę również zostawiłam do wystygnięcia. Białko ze szczyptą soli ubiłam i połączyłam ze wszystkimi składnikami: kaszą, kawą, płatkami owsianymi, suszonymi daktylami, słonecznikiem i syropem klonowym.
bardzo ciekawe energetyczne batoniki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakują też bardzo ciekawie :)
UsuńZ kawą jeszcze nie próbowałam... ;-)
OdpowiedzUsuńWarto :) Szczególnie jak lubisz kawę.
Usuńwyglądają przepięknie :) powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto jem kuskus, ale tak na słodko z kawą jeszcze nie. Bardzo oryginalny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń