niedziela, 18 października 2015

Czekoladowe naleśniki z nadzieniem serowo-migdałowym

Aura na dworze poraża dziś szarością, smutkiem, nic tylko położyć się pod kocykiem i poczytać. Ja spróbowałam nadać temu deszczowemu popołudniu trochę osłody i przygotowałam pyszne naleśniki czekoladowe z nadzieniem serowym z dodatkiem płatków migdałowych i oleju lnianego. Zapewne część z Was słyszała już o wielu pozytywnych właściwościach tego oleju, wymienię te najważniejsze. Olej lniany, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, obniża poziom złego cholesterolu, a także wpływa zbawiennie na naszą urodę, przede wszystkim skórę, gdyż ma dużo witaminy E. Dzięki obecności tej witaminy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Do ciasta naleśnikowego użyłam mąkę ryżową i myślę, że był to dobry wybór.

Ten przepis bierze udział w konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata" opublikowanym w serwisie durszlak.pl


Składniki na ciasto naleśnikowe:
    Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki ryżowej (może być inna)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Składniki na nadzienie:
  • 1 biały twaróg chudy (250 gram)
  • 1 mały jogurt grecki 
  • 3 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm
  • 2 łyżki miodu z kwiatu pomarańczy (spokojnie może być inny)
  • 2 łyżki płatków migdałów uprażonych na patelni

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszałam za pomocą trzepaczki i smażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni.

Biały twaróg rozgniotłam za pomocą widelca, dodałam jogurt grecki, miód, olej lniany i uprażone wcześniej płatki migdałów. Farsz bardzo dobrze wymieszałam i nadziewałam nim usmażone naleśniki. Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Wygląda to pysznie i bardzo zdrowo, ja sama jestem wielbicielką naleśników, a w takiej wersji wyglądają świetnie. Na pewno spróbuję ! Przy okazji zapraszam na mojego bloga, może też znajdzie się coś interesującego :)
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie :) czasem tak niewiele trzeba żeby osiągnąć taki super efekt - tutaj jak widać kakao robi całą robotę :)

    zapraszam do mnie: www.thetastetherapy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kakao rządzi, ale i olej lniany dobrze łączy smak twarogu z migdałami.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja również nie odmawiam sobie, tym bardziej, że składniki są naprawdę zdrowe.

      Usuń
  4. Aż ślinka cieknie. Naprawdę! A z przepisu na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki wyglądają genialnie! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takich naleśników :O Aż mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, myślę, że to ciekawe urozmaicenie :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.