Wczoraj nasz lasek za oknem wierzgał jak pies ogonem. To
wszystko za sprawą porywistych frontów, jakie nadciągnęły nad Warszawę. Burza
dla niektórych piękna, a dla niektórych straszna, na szczęście jest już tylko w
pamięci. Dziś może troszkę chłodniej, ale za to bardziej rześko, a co za tym
idzie, zamiast orzeźwiającego koktajlu przyszło mi ugotować danie iście
obiadowe. No dobra… I tak bym je ugotowała, bo głodować w pracy nie zamierzam :) Tym razem postawiłam
na warzywa, które zazwyczaj widzimy w leczo, ale połączyłam je z kurczakiem i
kaszą pęczak. Wyszło ciekawie, a że jak zwykle garnek był pełny, to obiadek
mamy zapewniony do środy włącznie.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy pęczak (po 100 gram każdy)
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Pieprz czarny, sól himalajska, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
- Łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroiłam drobno i podsmażyłam na oleju
rzepakowym. Dodałam kurczaka i smażyłam aż kurczak przestał być surowy.
Następnie dodałam kukurydzę i pokrojoną w pół-plasterki cukinię, przyprawiłam.
Po kilku minutach dodałam jeszcze obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusiłam
pod przykrywką, aż warzywa zmiękły i na koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Kaszę pęczak ugotowałam zgodnie z przepisem na
opakowaniu i wymieszałam z przygotowanym sosem warzywnym. Tak powstało danie
jednogarnkowe idealne na lato. Dodam, że teraz najlepsza jest pora na takie
leczo, bo nie jest to danie kosztowne (cukinia, pomidory i papryka są przecież
teraz najtańsze i warto korzystać :) ) Smacznego.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSezon na leczo otwarty, Twoja wersja bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam, u mnie już trzeci dzień, a nadal tak samo pyszne :)
UsuńPęczotto jest super <3 Z kurczakiem i cukinią mmm :)
OdpowiedzUsuńI nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
Dziękuję za nominację :)
Usuń