niedziela, 11 października 2015

Placki brokułowo-ziemniaczane z olejem z pestek dyni

Cześć, nareszcie przyszedł nieco wolniejszy weekend więc mogłam zrobić coś mniej standardowego i stanowiącego idealną jesienną przekąskę. Przy okazji konkursu "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata" ukazanego w serwisie durszlak.pl przypomniałam sobie o posiadaniu charakterystycznego oleju z pestek dyni i szybko wpadłam na pomysł jego wykorzystania. Placuszki z gotowanych ziemniaków i brokułów z dodatkiem właśnie tego oleju okazały się pysznym niedzielnym przysmakiem, ale równie dobrze mogłyby stanowić część obiadu, gdyby były podane np. z mięsnym gulaszem.



Składniki:
    Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
  • 70 dkg ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki (ja użyłam mąki z cieciorki, ale może być każda inna)
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni firmy Oleofarm
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól himalajska, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka rozmarynu suszonego

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie tak jak na obiad. Brokuła podzieliłam na różyczki i również gotowałam, ale tak, aby nie stracił koloru (około 5 minut). Gdy składniki wystygły, połączyłam je, dodając przyprawy, jajko, olej z pestek dyni i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Rozgrzałam masło na patelni i smażyłam placuszki z przygotowanej masy. Nakładałam na patelnię łyżką i przygniatałam, aby były płaski. Smażyłam do momentu, aż się zarumieniły. Placki podawałam z kiełkami brokułu, ale spokojnie można dodać do nich gulasz mięsny, albo gęsty jogurt. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Nie przepadam za brokułami i zwykle unikam ich jak ognia, ale placuszki w każdej formie zjadam z apetytem ;). Może skuszę się i na takie z brokułem, chociaż sama preferuję placuszki z cukinią :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten brokuł nie rzuca się aż tak w smak więc nie wzbraniaj się :)

      Usuń
  2. Uwielbiam brokuły, placki ziemniaczane chyba mniej, ale warto przetestować. :D Ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, lubię brokuły... Ale nie wiem czy bym się skusiła :D Wolę je jednak w panierce smażone w głębokim oleju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, przypomniałaś mi smak wakacji, tylko tam zamiast brokułów był kalafior :)

      Usuń
  4. Dziękuję za ten przepis. Na pewno go wykorzystam, gdyż uwielbiam brokuły w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.