Na jak wiele sposobów możemy wykorzystać orzechy? A na jak wiele sposobów możemy przygotować budyń? Z pewnością na wiele i z pewnością ja nie znam odpowiedzi na te pytania. Wiem, że budyń wcale nie musi oznaczać białego proszku z torebki o nieznanym pochodzeniu, a w zamian może być przygotowany w domu, z dobrych jakościowo i zdrowych składników. Z doświadczenia wiem, że na budyń często przychodzi ochota w okolicach podwieczorka więc przygotowałam wersję budyniu z orzechami, tak, aby oprócz walorów smakowych mógł nas zachęcić swoją wartością energetyczną.
Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix w serwisie durszlak.pl.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szczypta stewii
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- Mała garść orzechów laskowych Felix (bez soli)
- Gorzka czekolada do posypania
Przygotowanie:
Orzechy podsmażyłam na suchej patelni i zmieliłam w rozdrabniaczu. Większość mleka zagotowałam, a z drugą częścią wymieszałam pozostałe składniki wraz ze zmielonymi orzechami i dodałam do gotującego mleka. Wymieszałam wszystko i przelałam do salaterki, na wierzch posypałam startą gorzką czekoladą. Deser bardzo łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalny w smaku, polecam :)
Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBudyń darzę miłością wielką. A do tego jeszcze domowy: jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mnie to cieszy :)
UsuńSuper sprawa z tym budyńkiem :)
OdpowiedzUsuńwiem, polecam :)
Usuńmusi być pyszny.
OdpowiedzUsuńtaki też był, polecam :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń