sobota, 27 września 2014

Domowy budyń waniliowy z wariacją orzechową

Na jak wiele sposobów możemy wykorzystać orzechy? A na jak wiele sposobów możemy przygotować budyń? Z pewnością na wiele i z pewnością ja nie znam odpowiedzi na te pytania. Wiem, że budyń wcale nie musi oznaczać białego proszku z torebki o nieznanym pochodzeniu, a w zamian może być przygotowany w domu, z dobrych jakościowo i zdrowych składników. Z doświadczenia wiem, że na budyń często przychodzi ochota w okolicach podwieczorka więc przygotowałam wersję budyniu z orzechami, tak, aby oprócz walorów smakowych mógł nas zachęcić swoją wartością energetyczną.

Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix w serwisie durszlak.pl.


Składniki:

    Popołudnie z Felixem
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta stewii
  • Ziarenka z jednej laski wanilii
  • Mała garść orzechów laskowych Felix (bez soli)
  • Gorzka czekolada do posypania

Przygotowanie:

Orzechy podsmażyłam na suchej patelni i zmieliłam w rozdrabniaczu. Większość mleka zagotowałam, a z drugą częścią wymieszałam pozostałe składniki wraz ze zmielonymi orzechami i dodałam do gotującego mleka. Wymieszałam wszystko i przelałam do salaterki, na wierzch posypałam startą gorzką czekoladą. Deser bardzo łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalny w smaku, polecam :)




10 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.