Wyjątkowo słonecznie zaczął się październik więc naszła mnie chęć na sobotnią lekką przekąskę. Wybrałam zestawienie warzyw, owoców i serka na jednym talerzu. I wcale te składniki się ze sobą nie gryzły :) Polecam ruloniki szczególnie jako przystawkę lub delikatną przekąskę, jak przyjdą znajomi.
Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix w serwisie durszlak.pl
Składniki:
- 1 cukinia
- 20 dkg serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki wiśni deserowych
- Garść pistacji obranych z łupinek
- Szczypta soli
- Świeże figi
Przygotowanie:
Cukinię pokroiłam wzdłuż w wąskie paski (ok 2 mm) i lekko osolone zostawiłam na kilkanaście minut. Pistacje zmieliłam za pomocą rozdrabniacza, tak by stanowiły prawie gładką masę. Serek mascarpone wymieszałam z wiśniami deserowymi i pistacjami i odstawiłam do lodówki. Paski cukinii wytarłam z soli i grillowałam na każdej stron delikatnie, by się nie rozpadły. Na końcówce każdego paska cukinii kładłam łyżeczką porcję masy serowej i zawijałam.
Przekąskę podawałam ze świeżą figą.
jakie cudne! idealna przekąska na imprezę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetnie wyglądają. smaczna przekąska.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń