sobota, 4 października 2014

Serowe ruloniki z cukinii z pistacjowym posmakiem w towarzystwie świeżej figi

Wyjątkowo słonecznie zaczął się październik więc naszła mnie chęć na sobotnią lekką przekąskę. Wybrałam zestawienie warzyw, owoców i serka na jednym talerzu. I wcale te składniki się ze sobą nie gryzły :) Polecam ruloniki szczególnie jako przystawkę lub delikatną przekąskę, jak przyjdą znajomi. 

Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix w serwisie durszlak.pl




Składniki:

    Popołudnie z Felixem
  • 1 cukinia
  • 20 dkg serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki wiśni deserowych
  • Garść pistacji obranych z łupinek
  • Szczypta soli
  • Świeże figi


Przygotowanie:

Cukinię pokroiłam wzdłuż w wąskie paski (ok 2 mm) i lekko osolone zostawiłam na kilkanaście minut. Pistacje zmieliłam za pomocą rozdrabniacza, tak by stanowiły prawie gładką masę. Serek mascarpone wymieszałam z wiśniami deserowymi i pistacjami i odstawiłam do lodówki. Paski cukinii wytarłam z soli i grillowałam na każdej stron delikatnie, by się nie rozpadły. Na końcówce każdego paska cukinii kładłam łyżeczką porcję masy serowej i zawijałam. 

Przekąskę podawałam ze świeżą figą.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.