sobota, 18 października 2014

Poranne placuszki owsiano marchwiowe w sosie jogurtowo jagodowym

Wstałam dziś raniutko i spojrzałam przez okno. Pierwszy rzut i widzę pochmurną szarą Warszawę, dużo mgły i mało radości. W takie poranki śniadanie nie może składać ze zwykłej kanapki. Stąd pomysł na placuszki i to nie byle jakie :) Przygotowałam placuszki owsiano marchewkowe a do nich przepyszny sos jogurtowo jagodowy. Mój poranek od razu stał się bardziej kolorowy i radosny.

Przepis ten bierze udział w konkursie „Dżem dobry, pobudka”  organizowanym przez firmę Łowicz w serwisie durszlak.pl



Składniki na placuszki:

    Dżem dobry, pobudka
  • 1 duża marchewka
  • ¾ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło klarowane

Składniki na sos:

  • 2 łyżki dżemu jagodowego Łowicz
  • 1 mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

Marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach i połączyłam z płatkami owsianymi. Dodałam jajka, serek homogenizowany, mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszałam i smażyłam placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym chwilę z każdej ze stron. W trakcie smażenia przygotowałam idealnie komponujący się do placków sos. Jogurt naturalny zmiksowałam z 2 łyżkami dżemu jagodowego za pomocą blendera.

Życzę Wam smacznego poranka :)



5 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.