Wstałam dziś raniutko i spojrzałam przez okno. Pierwszy rzut i widzę pochmurną szarą Warszawę, dużo mgły i mało radości. W takie poranki śniadanie nie może składać ze zwykłej kanapki. Stąd pomysł na placuszki i to nie byle jakie :) Przygotowałam placuszki owsiano marchewkowe a do nich przepyszny sos jogurtowo jagodowy. Mój poranek od razu stał się bardziej kolorowy i radosny.
Przepis ten bierze udział w konkursie „Dżem dobry, pobudka” organizowanym przez firmę Łowicz w serwisie durszlak.pl
Składniki na placuszki:
Składniki na sos:
- 2 łyżki dżemu jagodowego Łowicz
- 1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach i połączyłam z płatkami owsianymi. Dodałam jajka, serek homogenizowany, mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszałam i smażyłam placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym chwilę z każdej ze stron. W trakcie smażenia przygotowałam idealnie komponujący się do placków sos. Jogurt naturalny zmiksowałam z 2 łyżkami dżemu jagodowego za pomocą blendera.
Życzę Wam smacznego poranka :)
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ten przepis powinien wygrać konkurs. Wow :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to bardzo miłe :)
UsuńA ile porcji mniej wiecej by wyszlo?
OdpowiedzUsuńRobiłam je dość dawno temu, a widzę, że nie zapisałam. Na oko, było to kilka sztuk 5-6 :)
Usuń