wtorek, 14 lipca 2015

Kawowe batoniki z kuskusu i suszonych daktyli

Chciałabym napisać, że lato w pełni, lecz spoglądając za okno widzę szarówkę, jakby był co najmniej wrzesień, brakuje tylko spadających z drzew kolorowych liści… Nie mniej jednak spoglądam w drugą stronę, na kalendarz i potwierdzam sama sobie, że mamy połowę lipca i dla wielu jest to jeszcze okres przed wakacyjnym urlopem. Ten okres „przed” oznacza, że jest to czas na zadbanie o swój wygląd i poprawienie nawyków żywieniowych. Ja staram się o to przez cały rok i życzę, żeby taki zwyczaj przejęło jak najwięcej osób. Dbając zarówno o swoje, jak i Wasze zdrowie, chciałabym dziś zaproponować smakołyk idealny na drugie śniadanie, ale będący też odpowiednią przekąską, gdy pojawią się u Was goście. Jeżeli lubicie kawę, kaszę kuskus i płatki owsiane, to na pewno zasmakujecie w przygotowanych batonikach.

Ten przepis bierze udział w konkursie "Gotuj w zdrowym stylu", organizowanym przez firmę Kupiec w serwisie durszlak.pl



Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus firmy Kupiec
  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 białko z jaja kurzego
  • 4 łyżki słonecznika
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki pokrojonych drobno suszonych daktyli
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Gotuj w zdrowym styluKaszę kuskus zalałam zagotowaną wodą i odstawiłam, aby kasza całkowicie wchłonęła wodę i wystygła. Zaparzoną kawę również zostawiłam do wystygnięcia. Białko ze szczyptą soli ubiłam i połączyłam ze wszystkimi składnikami: kaszą, kawą, płatkami owsianymi, suszonymi daktylami, słonecznikiem i syropem klonowym.

Piekarnik nagrzałam do 190 stopni. Wymieszaną dokładnie masę wyłożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładziłam, żeby tworzyła równą powierzchnię. Grubość powinna wynieść około 1,5 cm. Piekłam w piekarniku przez około 20 minut, po czym zwiększyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 5 minut. Gdy upieczona masa ostygła całkowicie, pokroiłam ją w równe prostokąty, tworząc zdrowe i wartościowe batoniki.


8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe energetyczne batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakują też bardzo ciekawie :)

      Usuń
  2. Z kawą jeszcze nie próbowałam... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepięknie :) powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często jem kuskus, ale tak na słodko z kawą jeszcze nie. Bardzo oryginalny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.