wtorek, 19 sierpnia 2014

Dietetyczny ryż z prażonymi jabłkami

Idąc w ślad za przepisami jabłecznymi ja też wypróbowałam jeden z przepisów, który jednocześnie stanowi po części smak mojego dzieciństwa. Przygotowałam ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem.


Składniki:
  • 1 woreczek ryżu (100 gram)
  • 2 większe jabłka
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 0,5 łyżeczki stewii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masło klarowane
  • Szczypta soli himalajskiej


Przygotowanie:

Jedz polskie jabłkaRyż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki  i smażyłam pod przykrywką na rozgrzanym maśle klarowanym aż do miękkości. Pod koniec smażenia przyprawiłam stewią i cynamonem. W oddzielnym garnku zagotowałam mleko i dodałam do niego ryż. Gotowałam chwilę, aż ryż wchłonął całe mleko i dodałam przygotowane jabłka. Ryż można podawać z jogurtem naturalnym lub jeść bez żadnych dodatków. Smacznego!
Jabłka wolności


Hasło: Jemy jabłka i popijamy cydrem!

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki ryż, kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ryż z cynamonem... ten aromat- mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za tym połączeniem bo kojarzy mi się zdecydowanie szpitalnie :))
    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.