Ruszyłam do boju z nowym przepisem. Tym razem na moim stole
zagościły krewetki koktajlowe w iście pysznym towarzystwie sosu orzechowego i
kaszy jaglanej. Wbrew pozorom danie przygotowałam bardzo szybko, a zarówno
wygląd jak i smak zachęcił mnie, by częściej sięgać po masło orzechowe i
mleczko kokosowe w ciepłych daniach. Dodały wyrazistości krewetkom, a kasza sprawiła, że oprócz
smaku poczułam, że obiad jest wartościowy.
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 25 dkg krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)
- 0,5 papryczki chili
- 1 zwykła papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła orzechowego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Liście świeżej mięty
- Garść orzechów ziemnych
- Olej rzepakowy, sól himalajska, przyprawa do owoców morza
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczęłam od lekkiego rozmrożenia
krewetek. Kaszę jaglaną ugotowałam w lekko solonej wodzie zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju rzepakowego i podsmażyłam
na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wraz z drobno pokrojonymi
papryczką chili i czerwoną papryką. Następnie dodałam masło orzechowe, a gdy
się stopiło, dolałam mleczko kokosowe. Po dosłownie 3 minutach dodałam sos
sojowy i krewetki. Smażyłam jeszcze kilka minut, aż krewetki się lekko
skurczyły. Na koniec przyprawiłam lekko solą i przyprawą do owoców morza.
Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszałam. Porcję dania posypałam obranymi
połówkami fistaszków i listkami świeżej mięty Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.