czwartek, 7 sierpnia 2014

Miodowy łosoś w płatkach migdałowych

Już ponad tydzień minął, odkąd wróciłam z wakacji i teraz mogę ruszyć pełną parą z kolejnymi pomysłami na zdrowe dania. Zatęskniłam za moją ulubioną rybą - łososiem, więc to właśnie ona dziś trafiła na mój talerz. Przygotowałam łososia pieczonego w wersji na słodko z miodem i migdałami. Jak dla mnie, była to miła odmiana.

Składniki:
  • Filet z łososia – jedna porcja
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • Sól himalajska

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przygotowałam szybką, słodką marynatę. Olej wymieszałam energicznie z miodem i szczyptą soli himalajskiej. Posmarowałam marynatą łososia i zostawiłam na kilkanaście minut. Następnie posypałam zamarynowaną porcję łososia płatkami migdałowymi i wstawiłam do piekarnika na papierze do pieczenia (nie zawijałam). Łosoś był gotowy po około 20 minutach. Podawałam go z tradycyjną surówką z marchewki i jabłka.

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.