Zdążyła się ta torebka ciecierzycy nastać u mnie w zaciszu
jednej z półek… Ale i na nią nastał czas i to w postaci przepysznej przekąski,
idealnej na wieczorny film lub towarzystwo znajomych. W kuchni arabskiej stosuje
się cieciorkę do przygotowania humusu, a w Egipcie jako afrodyzjak ze względu
na silne pobudzające działanie. Ciecierzyca ma wiele wartości odżywczych i podobnie
jak inne warzywa strączkowe, jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo
obniża ciśnienie oraz poziom tzw. „złego cholesterolu”. Ma też niski indeks glikemiczny,
a zawarty w niej błonnik reguluje poziom glukozy we krwi. Tyle i wiele innych
wartości mieści się w tych podobnych do obranych orzechów leśnych ziarenkach.
Składniki:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- Oliwa z oliwek
- Rozmaryn, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, sól himalajska, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę moczyłam najpierw w wodzie przez około 11
godzin. Następnie gotowałam ją przez około 15 minut, po czym odsączyłam z wody
i przyprawiłam ulubionymi przyprawami. Dodałam oliwę z oliwek i dobrze
wymieszałam. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam ciecierzycę przez
około 30-40 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki powinny
być lekko chrupiące.
Jak dla mnie to rewelacyjna przekąska więc polecam :)
Uwielbiam taką wersję - pyszna przekąska
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńMuszę w końcu zrobić, bo już od jakiegoś czasu ta ciecierzyca za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńPolecam, teraz w lato idealnie się sprawdzi jako przekąska :)
Usuń