W ciągu ostatnich kilku tygodni robię tę zapiekankę już trzeci raz i z pewnością niedługo znów znajdzie się na moim talerzu. Jak możecie też cieszyć się podobnym smakiem? Trochę pracy i będzie gotowe J
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
- 1/2 szklanki zmielonych ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 2/3 szklanki mąki gryczanej lub orkiszowej (ja zmieszałam)
- 1 opakowanie czerwonej soczewicy (340g)
- 2 jajka
- Olej kokosowy do wysmarowania blachy
- Przyprawy: sól morska, pieprz biały, czosnek suszony
- 1 miękkie awokado
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Soczewicę
dokładnie opłukałam i ugotowałam, ale tak, aby nie była rozgotowana, ja gotuję
góra 6 min. Piekarnik włączyłam na 180°
C. Cebulę pokroiłam w kostkę i usmażyłam, aż osiągnęła złocisty kolor. W
międzyczasie umyłam cukinie i starłam, po czym odstawiłam na kilka minut, by
zeszła z nich woda. Starłam marchewki i połączyłam z odsączoną cukinią w dużej
misce. Na tę ilość masy radzę, by miska rzeczywiście była duża J Przy pomocy blendera
zmieliłam słonecznik i razem ze zmielonym siemieniem lnianym dodałam do miski z
cukinią i marchewką. Na końcu dodałam pozostałe składniki: usmażoną cebulkę, dobrze odcedzoną soczewicę, pokrojone suszone
pomidory odsączone z zalewy, mąkę, jajka i wszystko przyprawiłam. Masę można wyrobić nawet
gołymi rękoma, tak, by mąka i przyprawy dobrze się po niej rozeszły.
Wysmarowałam formę do pieczenia olejem kokosowym, przełożyłam całą masę i
wyrównałam wierzch. Piekłam ok. 45 min,
aż wierzch się zarumienił.
W trakcie pieczenia zapiekanki obrałam i pokroiłam awokado i czosnek. Dodałam pozostałe składniki i wszystko
zmiksowałam blenderem. Odstawiłam sos na kilkanaście minut do lodówki. Po upieczeniu się zapiekanki stanowił pyszny dodatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.