W oczekiwaniu na świeże sezonowe warzywa, dziś na obiad
zaserwowałam rybkę z użyciem mrożonych warzyw.
Składniki:
- 0,5 kg mrożonych filetów z morszczuka
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- 1 opakowanie mrożonej żółtej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 100 g ryżu białego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól morska, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne, przyprawa do potraw chińskich
Do rozpoczęcia przygotowań najlepiej rozmrozić zarówno
filety z morszczuka jak i warzywa. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i
podsmażyłam pokrojoną cebulę, aż się zarumieniła. Dodałam do niej suchy ryż i
smażyłam kilka minut pod przykrywką. Potem dolałam wody aż do poziomu cebuli i
ryżu i dusiłam jeszcze kilka minut pod przykrywką. W międzyczasie wymieszałam
mieszankę chińską z rozmrożoną fasolką szparagową i włożyłam do naczynia
żaroodpornego. Dodałam podsmażony ryż z cebulą i wszystko wymieszałam.
Przyprawiłam lekko solą morską, przyprawą do dań chińskich i pieprzem cayenne. Dodałam
jeszcze trochę wody, tak by sięgała do połowy poziomu warzyw. Naczynie włożyłam
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Rozmrożone filety z morszczuka przyprawiłam
solą morską, przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Po 20 minut pieczenia
warzyw, dodałam do środka rybę (starałam się ułożyć rybę pomiędzy warzywami,
nie tylko na wierzchu) i piekłam jeszcze przez 20 minut. Danie gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.