Zdecydowanie należę do zwolenników ziemniaków więc często
poszukuję przepisów, które zaspokoją smak na to pospolite warzywo. Dziś polecam
ugotowane ziemniaczki w postaci placuszków z dodatkiem kukurydzy i suszonych
pomidorów.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki żytniej lub orkiszowej
- Sól himalajska, przyprawa do ziemniaków
- Olej rzepakowy do smażenia
Obrane ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie (jak na
obiad), rozgniotłam tłuczkiem i pozostawiłam do ostygnięcia. Gdy ziemniaki
wystygły, dodałam do nich puszkę odsączonej kukurydzy i słoiczek odsączonych z
zalewy suszonych pomidorów. Przyprawiłam
przyprawą do ziemniaków. Dodałam jajka i mąkę i wszystkie składniki dokładnie
wymieszałam. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażyłam placuszki aż się
zarumieniły. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe choć mogą równie dobrze stanowić zimną przekąskę J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.