poniedziałek, 16 czerwca 2014

Miętowe naleśniki z pomidorowym farszem z kurek i kurczaka - kurczak

Przygotowując to danie nie wiedziałam czy się uda, robiłam je pierwszy raz i do czasu skosztowania, czułam smak tylko oczami (nosem :) ) wyobraźni. Mimo, że na talerzu starło się kilka różnych smaków, okazało się, że idealnie się ze sobą skomponowały, a ja po zjedzeniu jednego naleśnika szybko pobiegłam do kuchni po dokładkę. Jak Wam podoba się takie połączenie?


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka listków świeżej mięty
  • Sól himalajska
  • Olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:
    Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (większa)
  • 30 dkg kurek
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Świeży koperek (garść), świeża bazylia (garść)
  • Sól himalajska, papryka słodka, Cayenne, pieprz kolorowy, oregano
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Naleśniki

Umyte listki mięty zmieliłam za pomocą rozdrabniacza (można je też przecisnąć przez praskę lecz to dłużej się schodzi :) ). Jajka wymieszałam z mlekiem i wodą, dodałam szczyptę soli himalajskiej, a potem regularnie dodawałam mąkę, cały czas mieszając tak, aby powstała gładka masa naleśnikowa. Dodałam rozdrobnioną miętę i wymieszałam ponownie. Naleśniki smażyłam na minimalnej ilości oleju rzepakowego. Z podanej ilości powinno Wam wyjść 6 naleśników.

Farsz

Zaczęłam od kurek, starannie je umyłam i podgotowałam przez dosłownie 5 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroiłam, a czosnek przecisnęłam przez praskę. Smażyłam na małej ilości oleju rzepakowego, a gdy osiągnęły złoty kolor, dodałam pokrojonego drobno kurczaka. Gdy nie było już widać surowego mięsa, dodałam kurki i pokrojoną na małe kawałki cukinię (nie obierałam). Wszystko smażyłam pod przykryciem przez kolejnych 10-12 minut. Przyprawiłam drobno posiekanym świeżym koperkiem i bazylią, a także solą himalajską i pozostałymi przyprawami. Dodałam koncentrat pomidorowy. Smażyłam jeszcze przez 5 minut. 

Farsz umieściłam w naleśnikach i zawinęłam jak na zdjęciu. Pyszne miętowe naleśniki z pomidorowym farszem z kurek i kurczaka gotowe.

4 komentarze:

  1. Świetna sprawa te naleśniki, w życiu bym nie pomyślał by dodać do masy naleśnikowej zmieloną miętę - nie ma co się szczypać, trzeba wypróbować ;-) Obstawiam, że słowo "pyszne" pasuje tutaj idealnie ;-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa, polecam :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.