Moja ulubiona rybka znów dziś króluje na stole. Tym razem
postanowiłam ugrillować łososia i podać go w towarzystwie salsy z malin i
listków świeżej mięty.
Składniki:
- Filet z łososia (2 porcje)
- 25 dkg świeżych malin
- Garść listków świeżej mięty
- 2 łyżki musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka syropu z agawy
- Sól himalajska, pieprz kolorowy
- Ugotowany ryż biały (może być inny)
Przygotowanie:
Marynata
Musztardę wymieszałam z 4 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami
oleju z orzechów włoskich. Dodałam szczyptę soli i pieprzu kolorowego.
Obtoczyłam filety z łososia w marynacie i zostawiłam tak na ok. 30 minut w lodówce.
Salsa
Maliny opłukałam i w miseczce połączyłam z 2 łyżkami oliwy z
oliwek, octem balsamicznym, syropem z agawy i sokiem z limonki. Dodałam
pokrojone drobno listki świeżej mięty, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 15
minut.
Łosoś
Zamarynowanego wcześniej łososia grillowałam z każdej ze
stron po kilku minut, ale tak aby się nie rozpadł.
Na talerzu połączyłam składniki, podawałam łososia w
towarzystwie pysznej salsy miętowo-malinowej. Jako dodatek posłużył mi biały
ryż, lecz jest to oczywiście Wasza decyzja :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.