Tym razem na śniadanie nie proponuję owsianki, a bardzo
odżywczy pudding z białego ryżu, czekolady i masła orzechowego. Nie dość, że są
ta same pyszności, to dodają bardzo dużo energii, szczególnie jeżeli w planach
macie aktywny dzień. Oczywiście pudding może zastąpić także deser :)
Składniki:
- 100 gram ryżu białego (1 woreczek)
- 1 szklanka mleka koziego (może być też inne, np. ryżowe lub migdałowe)
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao
- 2 duże łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)
- 2 łyżki syropu z agawy
- Płatki migdałowe lub kokosowe do posypania
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do
małego garnka wlałam mleko, a gdy zaczęło się gotować, wrzuciłam wcześniej
ugotowany ryż. Dodałam czekoladę, którą wcześniej rozpuściłam na wolnym ogniu i
gotowałam przez około 5 minut. Zestawiłam z ognia i odstawiłam na około 15
minut. Po tym czasie, dodałam masło orzechowe i syrop z agawy. Wszystko
zmiksowałam za pomocą blendera i pudding był już prawie gotowy, wystarczyło
podać go w pucharku lub małej miseczce i posypać płatkami migdałów i płatkami
kokosowymi.
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda super, myślę, że się skuszę i zjem na II śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńWieki nie jadłam puddingu ryżowego. Ale mi narobiłaś ochoty tym przepisem! :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńCieszę się, smacznego :)
UsuńŚniadanie jak marzenie! Wygląda niezwykle apetycznie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
Usuń