niedziela, 8 czerwca 2014

Pudding ryżowy z czekoladą i masłem orzechowym

Tym razem na śniadanie nie proponuję owsianki, a bardzo odżywczy pudding z białego ryżu, czekolady i masła orzechowego. Nie dość, że są ta same pyszności, to dodają bardzo dużo energii, szczególnie jeżeli w planach macie aktywny dzień. Oczywiście pudding może zastąpić także deser :)



Składniki:
  • 100 gram ryżu białego (1 woreczek)
  • 1 szklanka mleka koziego (może być też inne, np. ryżowe lub migdałowe)
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao
  • 2 duże łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • Płatki migdałowe lub kokosowe do posypania
Przygotowanie:

Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do małego garnka wlałam mleko, a gdy zaczęło się gotować, wrzuciłam wcześniej ugotowany ryż. Dodałam czekoladę, którą wcześniej rozpuściłam na wolnym ogniu i gotowałam przez około 5 minut. Zestawiłam z ognia i odstawiłam na około 15 minut. Po tym czasie, dodałam masło orzechowe i syrop z agawy. Wszystko zmiksowałam za pomocą blendera i pudding był już prawie gotowy, wystarczyło podać go w pucharku lub małej miseczce i posypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. 

8 komentarzy:

  1. Wygląda super, myślę, że się skuszę i zjem na II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam puddingu ryżowego. Ale mi narobiłaś ochoty tym przepisem! :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śniadanie jak marzenie! Wygląda niezwykle apetycznie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.