Uwielbiam czerwcowe weekendy, szczególnie gdy świecące słońce umila każdy krok, a dzień wydaje się długi i długi i jeszcze dłuższy. Dziś może nie jest aż tak słonecznie, ale z pewnością dzień zaczął się bardzo miło. Oczywiście nie omieszkałam, by umilić go jeszcze bardziej, przyrządzając pysznego czerwcowego łososia norweskiego z dodatkiem mojego ulubionego zielonego warzywa – bobu. Łososia zamarynowałam w świeżej mięcie i uważam, że był to idealny pomysł na dzisiejszy obiad. Jako dodatek posłużyły mi truskawki w postaci pysznej sezonowej salsy. Przepis, tak samo jak i przepisy:
Grillowany łosoś z pesto pistacjowo-ziołowym i puree z młodego kalafiora i marchewki
Łosoś grillowany w liściach w botwiny z sałatką z pieczonych buraczków i pomarańczy
bierze udział w konkursie "Grilluj z łososiem norweskim".
Grillowany łosoś z pesto pistacjowo-ziołowym i puree z młodego kalafiora i marchewki
Łosoś grillowany w liściach w botwiny z sałatką z pieczonych buraczków i pomarańczy
bierze udział w konkursie "Grilluj z łososiem norweskim".
- Filet z łososia norweskiego (4 porcje)
- 0,5 kg bobu
- 0,5 kg małych młodych ziemniaczków (tzw. groszek)
- 3 ząbki czosnku
- Masło klarowane
Składniki na marynatę:
- 1 garść świeżej mięty
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Sól himalajska, pieprz cytrynowy
- 2 łyżki limonki (do polania tuż przed grillowaniem)
Składniki na salsę:
- 20 dkg truskawek
- Kilka listków świeżej mięty
- Kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Marynata
Chciałam, żeby łosoś nabrał właściwego smaku więc zaczęłam od przyrządzenia marynaty miętowej. Świeżą miętę drobno posiekałam i wymieszałam z 6 łyżkami oliwy z oliwek. Dodałam szczyptę soli himalajskiej i pieprzu cytrynowego, wymieszałam i wysmarowałam marynatą 4 porcje umytego filetu z łososia. Odstawiłam na około 40-45 minut do lodówki.
Sałatka
Sałatka powstała z gotowanego bobu i pieczonych ziemniaczków więc musiałam zająć się tymi warzywami tuż po zamarynowaniu łososia. W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam na 200 stopni. Ziemniaczki w całości dobrze umyłam, wysuszyłam i każdy delikatnie posmarowałam minimalną warstwą masła klarowanego i lekko posoliłam. Każdy ziemniaczek z osobna zawinęłam w folię aluminiową, i wszystkie razem na jednej blasze wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez około 45-50 minut (trzeba widelcem sprawdzić czy są już miękkie). Bób gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut, a po ugotowaniu i opłukaniu zimną wodą, obrałam ze skórek. Czosnek pokroiłam na małe plasterki i podprażyłam chwilę na suchej patelni, by nabrał koloru. Upieczone ziemniaczki wymieszałam z bobem i czosnkiem. Sałatka była już gotowa.
Salsa
Truskawki umyłam i obrałam z szypułek. Pokroiłam na małe kawałeczki. Liście mięty i bazylii drobno posiekałam i dodałam do truskawek. Dodałam oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z limonki. Wszystko wymieszałam i wstawiłam na chwilę do lodówki.
Łosoś
Przed samym grillowaniem wyjęłam łososia z marynaty i polałam sokiem z limonki. Grillowałam z obydwu stron po około 7-8 minut.
Fantastyczne połączenie smaków, jeden z najlepszych przepisów na danie z łososiem jaki miałem okazję wykorzystać -dziękuję!
OdpowiedzUsuńWykwintne danie, powiedziałabym nawet - restauracyjne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń