Zatęskniłam za zapiekankami warzywnymi i dziś od razu po
przyjściu z pracy zabrałam się, by przygotować pyszne zapiekane danie. Tego
smaku brakowało mi przez ostatnie kilka tygodni :)
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki komosy ryżowej
- 1 kulka mozzarelli
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- Sól himalajska, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, świeży koperek
- Olej kokosowy (do wysmarowania blachy)
- Olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie:
Zaczęłam od ugotowania komosy ryżowej. Użyłam
proporcji 1,5 szklanki komosy i 3 szklanki wody. Gotowałam aż komosa wchłonęła
wodę (ok. 20 minut). W międzyczasie posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam na
złoto na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiłam. Cukinię
dobrze umyłam, ale nie obierałam. Starłam na tarce o dużych oczkach i
odstawiłam, by później móc odsączyć wodę. Na tarce starłam także marchewkę i
mozzarellę. Gdy komosa była ugotowana połączyłam ją z pozostałymi składnikami
(cukinia już odsączona), przyprawiłam sola himalajską, pieprzem kolorowym,
ziołami prowansalskimi i świeżym koperkiem. Na koniec dodałam jajka i wszystko
wymieszałam. Masę przełożyłam do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym i
wstawiłam do piekarnika. Zapiekanka była gotowa po około 45 minutach. Polecam!
Zjadłabym taką zapiekankę.
OdpowiedzUsuń