Składniki:
- Duży filet z łososia (porcja dla czterech osób)
- 1 młody kalafior
- 4 młode marchewki
- 6 łyżek soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka świeżego tymianku
- 1 szklanka świeżej natki pietruszki
- Szklanka obranych z łupinek pistacji
- Sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy
- 5 łyżek mleka ryżowego (może być też krowie)
- 14 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Marynata
4 łyżki oliwy z oliwek wymieszałam z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i posiekanymi dwiema gałązkami tymianku. Dodałam szczyptę soli himalajskiej i pieprzu cytrynowego, wymieszałam i zamarynowałam przygotowaną masą umyty filet z łososia, zostawiłam w lodówce na około 30 minut.
Pesto
Pesto przygotowałam w rozdrabniaczu. Umyte gałązki tymianku i natki pietruszki rozdrobniłam z pistacjami, 2 łyżkami soku z cytryny, 8 łyżkami oliwy i pokrojonymi dwoma ząbkami czosnku. Lekko posoliłam i dodałam szczyptę pieprzu cytrynowego, wymieszałam i również wstawiłam na kilkanaście minut do lodówki.
Obrane marchewki pokroiłam w talarki i gotowałam w lekko osolonej wodzie, po 5 minutach dodałam umyty i podzielony na różyczki kalafior. Gotowałam jeszcze przez około 12-15 minut. Warzywa zmiksowałam za pomocą blendera z mlekiem ryżowym, 2 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą pieprzu kolorowego. Zamarynowanego łososia podzieliłam na 4 części i polałam 4 pozostałymi łyżkami soku z cytryny i grillowałam po kilka minut na każdej ze stron. Podawałam rybę z puree kalafiorowo-marchewkowym, a wierzch pokryłam przygotowanym pesto ziołowym. Życzę smacznego i zdrowego obiadu! J
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepyszne !!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń