poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zapiekanka z cukinii i komosy ryżowej

Zatęskniłam za zapiekankami warzywnymi i dziś od razu po przyjściu z pracy zabrałam się, by przygotować pyszne zapiekane danie. Tego smaku brakowało mi przez ostatnie kilka tygodni :)



Składniki:
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • Sól himalajska, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, świeży koperek
  • Olej kokosowy (do wysmarowania blachy)
  • Olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Zaczęłam od ugotowania komosy ryżowej. Użyłam proporcji 1,5 szklanki komosy i 3 szklanki wody. Gotowałam aż komosa wchłonęła wodę (ok. 20 minut). W międzyczasie posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam na złoto na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiłam. Cukinię dobrze umyłam, ale nie obierałam. Starłam na tarce o dużych oczkach i odstawiłam, by później móc odsączyć wodę. Na tarce starłam także marchewkę i mozzarellę. Gdy komosa była ugotowana połączyłam ją z pozostałymi składnikami (cukinia już odsączona), przyprawiłam sola himalajską, pieprzem kolorowym, ziołami prowansalskimi i świeżym koperkiem. Na koniec dodałam jajka i wszystko wymieszałam. Masę przełożyłam do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym i wstawiłam do piekarnika. Zapiekanka była gotowa po około 45 minutach. Polecam!

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.