Po zupie z młodej kapusty została mi niecała połówka kapusty więc przyszedł najwyższy czas, by wykorzystać ją w kolejnym daniu. Jako dzisiejszą propozycję przedstawiam kapustkę duszoną z dodatkiem sera typu włoskiego i suszonymi pomidorami.
- Pół małej młodej kapusty
- 1 cebula
- 3-4 plasterki sera typu włoskiego
- 0,5 małego słoiczka suszonych pomidorów
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Sól himalajska, pieprz czarny
Przygotowanie:
Rozgrzałam w garnku olej ze słoika z suszonymi pomidorami i podsmażyłam na nim posiekaną drobno cebulę. Kapustę pokroiłam w 8-10 centymetrowe paski i opłukałam. Dodałam do cebuli i pod przykrywką smażyłam przez kilka minut. Następnie dolałam wodę i dusiłam kapustkę przez około 10 minut. Odsączone z zalewy pomidory suszone pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do garnka. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy i dusiłam jeszcze przez 5-10 minut. Uduszoną kapustkę podawałam na talerzu posypując ją serem typu włoskiego. Polecam!
Apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Intryguje mnie to danie :) !
OdpowiedzUsuńPolecam, suszone pomidory świetnie komponują się z młodą kapustką :)
UsuńSuper danie! Bardzo fajne połączenie smaków :) Najbardziej podoba mi się pomysł na wykorzystanie serka typu włoskiego. Ja użyłam serka Capri firmy Sierpc, bardzo go lubię i staram się go wsadzić w każde swoje danie ;)
OdpowiedzUsuń~Anoda