W starciu z marchewkami i pieczarkami, które kupiłam na
weekend majowy, zaświtał pomysł na pyszną zupę-krem opartą na tych składnikach.
Moje podniebienie z chęcią przyjęło ten smak więc jeżeli macie chwilę czasu,
przygotujcie sobie równie pyszną i zdrową miseczkę kremu.
Składniki:
- 7-8 pieczarek
- 3 marchewki
- 2 małe cebulki (lub jedna duża)
- 2 ząbki czosnku
- Sól himalajska, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, rozmaryn
- Olej rzepakowy do smażenia
- 0,5 jogurtu naturalnego (opcjonalnie do zabielenia)
Przygotowanie:
Pieczarki i cebule obrałam i pokroiłam na małe kawałki,
obraną marchewkę starłam na tarce. Składniki smażyłam w garnku pod przykrywką,
najpierw cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, potem dodałam
marchewkę i na koniec pieczarki. Gdy składniki lekko zmiękły dolałam wody, ale
tylko lekko ponad poziom warzyw i pieczarek. Dodałam przyprawy i gotowałam
jeszcze około 10-12 minut. Zestawiłam z gazu, odczekałam kilkanaście minut i
zmiksowałam masę na gładki krem za pomocą blendera. Ja dla smaku i koloru
zabieliłam lekko krem jogurtem naturalnym, lecz oczywiście jest to wersja
opcjonalna. Wyszedł super krem, który podawałam z plasterkami pieczarek
sparzonymi wrzątkiem.
Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki sposób podania!
OdpowiedzUsuń