Sezon na młode polskie warzywa w pełni więc czas, by
maksymalnie go wykorzystać. Ja zdecydowałam się na pyszną i zdrową zupę z
młodej kapusty. Ważne, by był w niej koperek, bez niego nie byłby to ten sam
smak.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (w mojej bulion na udku z kurczaka)
- 0,5 główki młodej kapusty
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 marchewki
- Pęczek szczypiorku razem z dymkami
- Pęczek świeżego koperku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Pieprz kolorowy, sól himalajska, pieprz cayenne, lubczyk
Przygotowanie:
Najpierw zagotowałam i przygotowałam bulion drobiowy.
Pokroiłam drobno dymki (bez szczypiorku) i podsmażyłam w dużym garnku pod
przykrywką na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Pokroiłam marchewki w
plasterki i dodałam do garnka, smażyłam jeszcze przez kilka minut, a w
międzyczasie pokroiłam kapustę w paski około 5-centymetrowe. Dodałam do garnka
i zalałam przygotowanym bulionem. Gdy warzywa się gotowały, obrałam ziemniaki i
pokroiłam w kostkę, dodałam do zupy po około 10-12 minutach gotowania. Zupę
trzeba gotować, tak by ziemniaki się nie rozgotowały. W trakcie gotowania jest
to najlepszy moment na posiekanie szczypiorku i koperku, a także przyprawienie
zupy (pieprz kolorowy, lubczyk i cayenne). Jeżeli bulion był słony, to
oczywiście nie ma potrzeby dosalania. Z racji tego, że ugotowałam bulion na
udku z kurczaka wybrałam chude mięso i wrzuciłam do zupy, w wersji
wegetariańskiej należy pominąć ten element. Przed zestawieniem z ognia dodałam posiekane
zioła. Polecam jeść zupę jeszcze ciepłą i delektować się smakami wiosny :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.