Na moim stole dawno nie gościły naleśniki więc uznałam, że
najwyższa pora na ich przygotowanie. Wybrałam opcję warzywno-pieczarkową, a
ciasto z mąki gryczanej. Takie naleśniki są nietrudne w przygotowaniu, a
smakują naprawdę dobrze.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 3 marchewki
- 8 pieczarek
- 1 większa cebula
- Sól himalajska, pieprz czarny, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
- Olej rzepakowy do smażenia
Ciasto na naleśniki przygotowałam następująco:
rozbełtałam jajka z mlekiem, wodą i szczyptą soli. Dodawałam stopniowo mąkę i
cały czas mieszałam trzepaczką, aż powstała gładka masa. Naleśniki smażyłam na
minimalnej ilości oleju rzepakowego. Z podanej ilości wyszło mi 6 sztuk. Aby
przygotować farsz, pokroiłam drobniutko cebulę i podsmażyłam pod przykrywką na
odrobinie oleju rzepakowego, dodałam startą marchewkę, a gdy lekko zmiękła
także starte pieczarki. Smażyłam, aż woda z pieczarek wyparowała i przyprawiałam
solą himalajską, pieprzem czarnym, cayenne i ziołami prowansalskimi. Farsz
podzieliłam proporcjonalnie na liczbę naleśników. Życzę smacznego!
Świetny przepis, jak zresztą mnóstwo innych na Twoim blogu :).
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam się na przyszłość :)
Usuń