Młoda kapustka już była, przyszedł czas na młodą botwinkę. Dziś propozycja zdrowej czerwonej zupy, moim zdaniem wyszła rewelacyjna więc nic tylko próbować.
Składniki:
- 1 ćwiartka kurczaka (na wywar, może być też przygotowany wcześniej wywar warzywny)
- 1 pęczek młodej botwiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 młode ziemniaki
- 2-3 jajka
- 0,5 pęczka świeżego koperku
- Sól himalajska, pieprz kolorowy, świeży tymianek, świeża pietruszka
Przygotowanie:
Z kurczaka przygotowałam wywar i gdy mięso z kurczaka było miękkie wyjęłam tak, aby móc ugotować zupę. Marchewki i pietruszkę obrałam, pokroiłam w talarki i wrzuciłam do wywaru. Gotowałam około 10 minut, po czym dodałam pokrojoną drobno botwinę (razem z buraczkami). Po 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki (umyłam je wcześniej ale nie obierałam ze skórki). Gotowałam jeszcze ale tak, by nie rozgotować ziemniaków. Na koniec przyprawiłam: dodałam pokrojony drobno koperek, tymianek, pietruszkę, dodałam sól himalajską i pieprz kolorowy. Na koniec dodałam pokrojone na mniejsze kawałki udko z kurczaka, wymieszałam i zestawiłam z ognia. Zupę podawałam z jajkami ugotowanymi na twardo. Było dziś u mnie zatem pysznie i wiosennie J
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńwww.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Zupka palce lizać, musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna jest ta zupa, jestem pod wrażeniem
OdpowiedzUsuń