Weekend majowy nadszedł więc zaszalałam w kuchni przyrządzając zdrowe ciasto bananowe. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki i płatków owsianych. Aby ciasto nabrało lekko czekoladowego smaku, dodałam odrobinę gorzkiego kakao. Ciasto wyszło naprawdę delikatne i smaczne.
Składniki:
- 5 bananów
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki stewii
- 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 4 łyżki masła kokosowego
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Obrane banany zmiksowałam za pomocą blendera. Jajka wymieszałam trzepaczką z rozpuszczonym masłem kokosowym i serkiem waniliowym. Następnie dodałam do bananów i wszystko wymieszałam. W drugiej misce wymieszałam wszystkie suche składniki i połączyłam z wcześniejszą masą bananową. Ponownie wszystko wymieszałam. Masę wyłożyłam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch i włożyłam do piekarnika. Ciasto powinno być gotowe po około 50-60 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.