Swego czasu zdarzało mi się jadać przepyszną focaccię w jednej z włoskich restauracji na warszawskiej Woli. Czasy się jednak zmieniają, restauracja zmieniła menu, a ja zmieniłam nawyki żywieniowe. Ochota na ten pyszny smak jednak pozostała więc z chęcią przedstawiam pomysł na zamiennik tego włoskiego pieczywa, w wersji bez drożdży.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
- 3 jajka
- 0,6 szklanki wody
- 0,3 szklanki oliwy z oliwek
- 0,3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- Świeży rozmaryn, sól himalajska gruboziarnista
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki (za wyjątkiem soli gruboziarnistej i ziół), a następnie dodałam mokre. Wszystko dobrze wymieszałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam równomiernie całą masę. Posypałam świeżymi igiełkami rozmarynu i solą gruboziarnistą i wstawiłam do piekarnika. Focaccia była gotowa po około 25 minutach. Idealnie pasowała do dzisiejszej sałatki.
Super przepis.
OdpowiedzUsuń