Wielkimi krokami zbliżają się święta więc zanim ogarnie nas
szał jedzenia nie tylko dietetycznych rzeczy, warto zadbać o to, by chociaż
wcześniej żołądek dostał w prezencie coś dobrego i zdrowego. Ja postawiłam dziś
na łatwą w przygotowaniu lekką pastę z wędzonej
makreli. Polecam szczególnie do ciemnego pieczywa.
Składniki:
- 1 makrela
- 1/3 kostki białego twarogu
- 0,5 opakowania małego jogurtu naturalnego
- 0,5 małej cebulki czerwonej
- Świeży szczypiorek/rzodkiewka/ogórek
- Szczypta pieprzu czosnkowego
Z makreli wyjęłam ości ( w miarę możliwości J ) i wrzuciłam do
miski, dodałam biały twarożek, jogurt naturalny oraz posiekaną cebulkę.
Posypałam pieprzem czosnkowym i wszystko razem zblendowałam na gładką masę.
Pastę jadłam z ciemnym chlebkiem, polecam jako dodatek świeżą rzodkiewkę, ogórka lub
szczypiorek.
Bardzo lubię pastę z makreli, często robię. Choć z twarogiem nigdy u mnie nie gościła. Dzięki :D
OdpowiedzUsuń