środa, 2 kwietnia 2014

Orzechowo-żurawinowy chleb bez mąki

Chleby bez mąki robią ostatnio furorę więc i ja postanowiłam podjąć to wyzwanie. Uwielbiam orzechy i płatki owsiane, zatem taki chlebek stanowi dla mnie idealny zamiennik kupnego pieczywa. Chlebek przyrządzałam właściwie dwa dni, a jadłam dopiero w trzecim. Idąc jednak za zasadą, że długo wyczekane lepiej smakuje, cierpliwie doczekałam momentu, gdy mogłam go wreszcie skosztować. Na szczęście nie zawiodłam się J



Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • Masło kokosowe do wysmarowania blachy
Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuściłam masło klarowane, dodałam miód, sól himalajską i wodę i wszystkie składniki wymieszałam. W dużej misce połączyłam wszystkie suche składniki. Dodałam wodę z masłem i miodem i wszystko razem wymieszałam. Zostawiłam na noc.
Na drugi dzień rozgrzałam piekarnik do 180 stopni, wysmarowałam małą formę masłem kokosowym i wyłożyłam na nią całą masę. Piekłam w piekarniku około 35-40 minut. Upieczony chleb zostawiłam na kolejną noc do wystygnięcia, natomiast jeżeli pieczecie chlebek rano, to spokojnie możecie go zjeść już popołudniu J

2 komentarze:

  1. Czy sól himalajską można zastąpić zwykłą solą niejodowaną (też dość zdrową) a masło kokosowe masłem orzechowym?
    Sam przepis i rezultat kuszące... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól można zamienić jak najbardziej, również na sól morską, choć polecam himalajską, bo uznawana jest za najzdrowszą. Masła kokosowego nie zamieniałabym na orzechowe, bo w tym przypadku ma służyć tylko do wysmarowania blachy. W przypadku braku może lepiej zwykłym masłem?

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.