Zrobione przed świętami, ale dzielę się pomysłem już po świętach. Tym razem nie moim, a zapożyczonym od osoby, która z moich dobrych znajomych z pewnością najlepiej zna się na żywności i zdrowym odżywianiu :) Myślę, że ta osoba dokładnie wie, że piszę o niej, a za przepis bardzo dziękuję :) Przygotowałam w ten sposób jajka faszerowane białym twarożkiem na trzy różne sposoby.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 kostka białego twarogu półtłustego
- 1,5 opakowania małego jogurtu naturalnego
- 100 gram łososia wędzonego na zimno
- 0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6-7 pieczarek
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- Świeży szczypiorek,rzodkiewka, opcjonalnie koperek lub natka pietruszki
- Sól himalajska, pieprz czarny
Najłatwiej zacząć przyrządzać jajka od ich ugotowania na
twardo. Ja w międzyczasie starłam pieczarki na tarce i podsmażyłam je na
patelni z odrobiną soli himalajskiej i pieprzu, tak by zdążyły później
ostygnąć. Przygotowałam trzy miseczki na trzy różne farsze. W każdej z nich
rozgniotłam widelcem po 1/3 kostki twarogu i wymieszałam z 0,5 opakowania
jogurtu naturalnego. Gdy jajka były już ugotowane, obrałam je ze skorupek i
przekroiłam wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjęłam żółtka i umieściłam po
równo w miseczkach z twarogiem. Łososia pokroiłam bardzo drobno, najlepiej jak
na tatara i dodałam do pierwszej miseczki. Do drugiej dodałam odsączonego z
zalewy tuńczyka, w trzeciej – podsmażone wcześniej pieczarki. Każdą masę lekko
posoliłam, wymieszałam i dodałam kolejno:
- Do miseczki z twarogiem i łososiem – pokrojony drobno szczypiorek i łyżeczkę chrzanu tartego
- Do miseczki z twarogiem i tuńczykiem – pokrojoną w pół krążki rzodkiewkę i pół łyżeczki chrzanu
- Do miseczki z twarogiem i pieczarkami – pół łyżeczki chrzanu
super przepis
OdpowiedzUsuń