czwartek, 24 kwietnia 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Już od dłuższego czasu zbierałam się, by zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej. Ochota na nią rosła szybko wraz z każdym kolejnym poświątecznym dniem. Jako składniki dodatkowe wybrałam tuńczyka w sosie własnym, kukurydzę i czerwoną fasolę.


Składniki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200 gram)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 marchewka
  • Pół puszki kukurydzy
  • Pół puszki fasolki czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera mozzarella w zalewie
  • 2 jajka
  • Olej rzepakowy do podsmażenia cebulki
  • Sól himalajska, pieprz czosnkowy, szczypta chili con carne, szczypta suszonej pietruszki

Przygotowanie:

Przyrządzenie zapiekanki rozpoczęłam od ugotowania kaszy gryczanej zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiłam następnie do ostygnięcia. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Na patelni podsmażyłam cebulę czerwoną i dodałam do niej startą marchewkę. Podsmażałam przez kilka minut pod przykrywką. W dużej misce wymieszałam składniki: ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę czerwoną z marchewką, kukurydzę, tuńczyka w puszce i fasolkę czerwoną. Dodałam przyprawy, startą mozzarellę, jajka i wszystko raz jeszcze wymieszałam. Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam w piekarniku około 40-45 minut.

2 komentarze:

  1. Tuńczyk jest wśród składników, ale ani słowa co z nim robić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, dziękuję za uwagę :) Już poprawiłam wpis. Oczywiście tuńczyka trzeba połączyć z pozostałymi składnikami.

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.