Czerwony ryż leżał u mnie już od świąt. Dziś zachęcił mnie swym
kolorem do użycia go w kolejnym daniu.
Połączyłam ryż z krewetkami koktajlowymi, zielonym groszkiem i papryką, doprawiając całość odrobiną białego
wina. Poniższe składniki spokojnie starczą na danie dla trzech osób.
Składniki:
- 200 gram czerwonego ryżu
- 2 małe opakowania krewetek koktajlowych
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 zielona papryka
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
- 2 cebulki
- 2 ząbki czosnku
- Olej ryżowy
- Sól himalajska, papryka słodka, pieprz cayenne, przyprawa do
owoców morza
Przygotowanie:
Opłukany ryż gotowałam pod przykrywką w lekko osolonej
wodzie ok 35 minut. Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i podsmażyłam pokrojoną cebulkę
wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę
i smażyłam jeszcze kilka minut pod przykrywką. Gdy lekko zmiękła dodałam
krewetki koktajlowe i smażyłam kolejne kilka minut. Następnie dolałam białe
wino i czekałam, aż wyparuje. Przyprawiłam lekko przyprawą do owoców morza,
solą, papryką słodką i odrobiną pieprzu cayenne. Gdy ryż był ugotowany
wymieszałam go wraz z przygotowanymi krewetkami i dodałam ugotowany zielony groszek.
Danie wyłożyłam na talerz i gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.