Specjalnie czekałam, by wykorzystać opakowanie czerwonego
ryżu. Na święta przydał się idealnie do sałatki
świątecznej. Oprócz ryżu, do składników dodałam ruccolę, tuńczyka i świeżego
ogórka, a jako element wielkanocny wykorzystałam jajka i rzeżuchę. Polecam także zamianę zwykłych kurzych jajek na jajeczka przepiórcze, ja niestety nie zastałam ich w sklepie.
Składniki:
- 100 gram czerwonego ryżu
- 3 jajka kurze lub 8 jaj przepiórczych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 0,5 długiego świeżego ogórka
- Garść ruccoli (może być też roszponka)
- Garść rzeżuchy, rzodkiewka, szczypiorek
- 3 łyżki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól himalajska
Ryż gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 35 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia. Jaja ugotowałam na twardo i również
zostawiłam, by ostygły. Gdy były już chłodne, obrałam i pokroiłam wzdłuż na
ćwiartki. Tuńczyka odsączyłam z zalewy, a ogórka pokroiłam w kostkę. Ruccolę i
rzeżuchę opłukałam i wysuszyłam. Wszystkie składniki za wyjątkiem rzeżuchy połączyłam. W małej
szklaneczce wymieszałam oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi i solą
himalajską. Na 15 minut przed podaniem sałatki polałam ją przyprawioną oliwą i dodałam rzeżuchę, szczypiorek i rzodkiewkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.