Dziś dla niektórych początek długiego weekendu a dla mnie środek kolejnego tygodnia i kolejny pomysł na przyrządzenie kaszy. Tym razem
zaserwowałam kaszę jęczmienną w postaci sałatki z tuńczykiem z puszki i awokado.
Kolejna dawka witamin przed aktywnie rozpoczynającym się weekendem
majowym.
Składniki:
- 1 torebka kaszy jęczmiennej (100 gram)
- 0,5 dojrzałego awokado
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 pomidory malinowe
- 2 garście ruccoli
- 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól czosnkowa, pieprz kolorowy, zioła dalmatyńskie
Przygotowanie:
Przygotowanie warto zacząć od wstawienia wody na kaszę
jęczmienną oraz od sosu, tak by przeszedł przyprawami. Ja ułatwiłam sobie sprawę gotując kaszę rano przed pójściem do pracy. Teraz mogłam zająć się pozostałymi rzeczami. Jogurt wymieszałam z
oliwą i sokiem z cytryny. Dodałam trochę
soli i ziół dalmatyńskich i włożyłam sos do lodówki na około godzinę. Awokado pokroiłam na małe paseczki, a pomidory na
ćwiartki. Umytą ruccolę połączyłam ze wszystkimi składnikami, przyprawiłam
jeszcze lekko solą, pieprzem kolorowym i ziołami, a wierzch polałam
przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Do sałatki polecam grzanki z ciemnego
pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.