Czekałam prawie tydzień, aż moje mango dojrzeje i wreszcie
nadszedł ten dzień kiedy mogę przygotować pyszne domowe Mango Lassi. Aż trudno
uwierzyć, że prawdziwe indyjskie Lassi jest słone i przyprawiane odrobiną
chili. Cieszy mnie zatem rosnąca popularność słodkich odmian tego smakołyku.
Przepis banalnie prosty więc polecam jak tylko w zasięgu znajdziecie dojrzałe
mango J
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 mały jogurt grecki light (u mnie wyjątkowo wersja ze zwykłym gęstym jogurtem)
- 0,5 szklanki napoju migdałowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 szczypty kardamonu
- 2 kostki lodu
Aby przygotować Mango Lassi pokroiłam mango w kostkę i
wrzuciłam do miski, dodałam jogurt, mleko migdałowe i syrop z agawy. Wszystko
zblendowałam, by tworzyło jedną masę. Przelałam do szklaneczki i posypałam
kardamonem. Polecam pić od razu po przyrządzeniu i najlepiej z lodem, tak by
było schłodzone.
Smakowite:-) Kuchnia indyjska - mniam!
OdpowiedzUsuń