Dziś
proponuję zdrową i przede wszystkim niedrogą rybkę. Często myślimy, że
przygotowanie ryby wiąże się z dużym wydatkiem i kupnem np. łososia bądź dorsza
atlantyckiego. Nic bardziej mylnego, równie smaczny może okazać się dobrze
przyrządzony śledź. Ja przygotowałam go w wersji pieczonej, a jako dodatek
zastosowałam kaszę kuskus z zielonym groszkiem. Polecam, bo danie robi się
naprawdę szybko, a smak dorównuje innym rybom.
Składniki:
- 2 filety świeżego śledzia
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki zielonego groszku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cytryny
- Sól himalajska, pieprz cytrynowy
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. W małym garnku ugotowałam
zielony groszek. Oliwę wymieszałam z sokiem z cytryny, szczyptą soli
himalajskiej i pieprzu cytrynowego i wysmarowałam nią umyte płaty śledziowe. Na
każdym z płatów umieściłam kilka kawałków świeżego czosnku. Włożyłam śledzie
zawinięte w folię aluminiową do piekarnika. Gdy śledzie się piekły, zagotowałam
w małym garnku wodę, posoliłam i zalałam nią kuskus (woda powinna wystawać na
około 1 cm nad poziomem kaszy). Dodałam ugotowany groszek, wymieszałam i
zostawiłam na 5 minut, by kuskus wchłonął wodę. Śledzie powinny być upieczone
po około 20 minutach, można pięć minut przed końcem pieczenia odsłonić folię
aluminiową. Śledzie podawałam z kuskusem i przyozdobiłam skórką z cytryny i
limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.