W ostatnich dniach zauważyłam wzmożoną liczbę przeziębień i
chorób wśród swoich znajomych, a to zmobilizowało mnie, by stworzyć jak
najlepszą barierę ochronną dla siebie. Tak powstał zielony koktajl z awokado,
jabłka i kiwi, który polecam ze względu na niezwykłą zawartość witamin. W
awokado znajdziemy duże ilości witamin B9, B6, K, E i C, jak również karoteny,
czy białko. W świeżym jabłku znajduje się dużo witaminy C, większość witamin z
grupy B, a także spora zawartość błonnika pokarmowego. Kiwi natomiast nazywane
jest często naturalnym bogactwem lub bombą witaminą, a to dzięki dużej ilości
witaminy C (jedno dojrzałe większe kiwi może dostarczyć nawet 100% dziennego
zapotrzebowania na tę witaminę), a także potasu (jeden owoc ma tyle potasu co
cały banan). Jest także jednym z niewielu owoców, które zawierają kwas foliowy
i wapń.
Mam nadzieję, że przekonałam was do zrobienia tak prostego,
aczkolwiek wartościowego koktajlu.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 jabłko
- 2 kiwi
- 0,5 szklanki napoju migdałowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki syropu z agawy
Awokado, jabłko i kiwi obrałam i pokroiłam, wrzuciłam do
blendera. Dodałam pozostałe składniki i wszystko zmiksowałam na gładką masę.
Koktajl jest już gotowy, choć najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.