Dziś z uwagi na bardzo ograniczoną ilość czasu, zdecydowałam
się na szybką, bezmięsną przystawkę, choć równie dobrze może ona stanowić część
większego posiłku, gdy połączymy ją np. z grillowanym kurczakiem.
Składniki:
- 100 g ryżu białego
- 2 marchewki
- 1 cebulka
- sól himalajska, pieprz czarny
- 2 szklanki wody
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokroiłam
cebulkę i w drugim garnku podsmażyłam ją aż osiągnęła złocisty kolor. Dodałam
pokrojoną w talarki marchewkę i smażyłam jeszcze kilka minut, po czym dodałam
wodę i dusiłam warzywa pod przykrywką aż marchewka zrobiła się miękka.
Dosypałam sól himalajską i pieprz, wymieszałam składniki.
Zestawiłam sos z ognia i odczekałam jeszcze kilka minut, po czym zblendowałam
wszystko. Sosik idealnie pasuje do białego
ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.