Niedawno robiłam bardzo podobny chlebek, a że bardzo mi
posmakował, postanowiłam dołączyć go do mojego świątecznego menu. Tym razem
chlebek powstał przy mniejszym udziale orzechów, a w zamian zwiększyłam udział
słonecznika i płatków owsianych. Smak równie dobry, a przygotowanie choć
długie, to zdecydowanie nietrudne :)
Składniki:
-
2,5 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki pestek słonecznika
- 1 szklanka pokrojonych na małe kawałki orzechów włoskich
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki masła klarowanego
- Masło kokosowe do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Masło klarowane rozpuściłam w niedużym garnku, dodałam syrop z agawy, sól
himalajską i wodę i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Suche składniki połączyłam
w dużej misce, dodałam przygotowaną wodę z masłem i syropem z agawy i wszystko
razem wymieszałam. Tak przygotowaną masę ułożyłam na wysmarowanej masłem
kokosowym blasze i zostawiłam na noc. W drugim dniu nagrzałam piekarnik do 180
stopni i włożyłam blachę do piekarnika. Piekłam chleb około 35-40 minut.
Upieczony chlebek zostawiłam na jeszcze jedną noc, by wystygł i nie rozpadał
się przy krojeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.