Robiąc zakupy natknęłam się na ładnie wyglądające, świeże
szparagi. Kupiłam i od razu w głowie zaświtał mi pomysł na pyszny niedzielny
obiad. Jako główne składniki królują dziś: pierś z kurczaka i makaron, ale
urozmaicone o zdrowe zielone warzywa w postaci szpinaku i szparagów, a także o
dodający kropki nad „i” sos jogurtowo-musztardowy.
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 300 gram makaronu pełnoziarnistego
- 2 małe jogurty naturalne
- Pęczek zielonych szparagów
- Opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej rozmrożone)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy
- Sól himalajska, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie dania zaczęłam od pokrojenia na małe kawałki
kurczaka i przyprawienia go solą himalajską, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Odstawiłam na trochę, by przeszedł przyprawami. Wstawiłam wodę na makaron a na
patelni rozgrzałam olej rzepakowy. Posiekałam drobno cebulę i włożyłam na
rozgrzaną patelnię, dodałam przeciśnięty czosnek i smażyłam pod przykrywką, aż
składniki się zarumieniły. Dodałam pokrojonego kurczaka i nadal smażyłam przez
kilka minut. W międzyczasie do gotującej się wody wrzuciłam makaron i gotowałam
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zajęłam się szparagami, odcięłam twarde
końce i obrałam pozostałą część do 2/3 wysokości, pokroiłam na około 3 cm
kawałki. Gdy kurczak nie był już surowy, dodałam rozmrożony szpinak, a po około
5 minutach także szparagi. Smażyłam pod przykrywką jeszcze około 5-7 minut, po
czym zdjęłam z ognia i dodałam jogurt naturalny wymieszany z musztardą. Gotowy
sos z kurczakiem dodałam do ugotowanego makaronu i już mogłam cieszyć się
smakiem dzisiejszego obiadu.
Dzisiaj skorzystalam z tego przepisu i wlasnie zajadam.:) Bardzo mi zasmakowalo i na pewno zagosci u mnie na dluzej. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń