niedziela, 6 kwietnia 2014

Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo-musztardowym ze szpinakiem i szparagami

Robiąc zakupy natknęłam się na ładnie wyglądające, świeże szparagi. Kupiłam i od razu w głowie zaświtał mi pomysł na pyszny niedzielny obiad. Jako główne składniki królują dziś: pierś z kurczaka i makaron, ale urozmaicone o zdrowe zielone warzywa w postaci szpinaku i szparagów, a także o dodający kropki nad „i” sos jogurtowo-musztardowy.


Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 300 gram makaronu pełnoziarnistego
  • 2 małe jogurty naturalne
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej rozmrożone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól himalajska, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka
  • Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:

Przygotowanie dania zaczęłam od pokrojenia na małe kawałki kurczaka i przyprawienia go solą himalajską, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawiłam na trochę, by przeszedł przyprawami. Wstawiłam wodę na makaron a na patelni rozgrzałam olej rzepakowy. Posiekałam drobno cebulę i włożyłam na rozgrzaną patelnię, dodałam przeciśnięty czosnek i smażyłam pod przykrywką, aż składniki się zarumieniły. Dodałam pokrojonego kurczaka i nadal smażyłam przez kilka minut. W międzyczasie do gotującej się wody wrzuciłam makaron i gotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zajęłam się szparagami, odcięłam twarde końce i obrałam pozostałą część do 2/3 wysokości, pokroiłam na około 3 cm kawałki. Gdy kurczak nie był już surowy, dodałam rozmrożony szpinak, a po około 5 minutach także szparagi. Smażyłam pod przykrywką jeszcze około 5-7 minut, po czym zdjęłam z ognia i dodałam jogurt naturalny wymieszany z musztardą. Gotowy sos z kurczakiem dodałam do ugotowanego makaronu i już mogłam cieszyć się smakiem dzisiejszego obiadu.

1 komentarz:

  1. Dzisiaj skorzystalam z tego przepisu i wlasnie zajadam.:) Bardzo mi zasmakowalo i na pewno zagosci u mnie na dluzej. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.