poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Omlet bananowo owsiany

Ktoś by napisał: "I znów poniedziałek..." Ja napiszę: "Nowy poniedziałek, nowy tydzień, nowa niewiadoma" Bez względu na to, jak postrzegacie każdy kolejny początek tygodnia, warto go zacząć od dobrego i wartościowego posiłku. Ja zaczęłam od bananowo owsianego omletu i już wiem, że energii mi dziś z pewnością nie zabraknie.


Składniki:
  • 1 banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • serek homogenizowany naturalny (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Wykonanie omletu zaczęłam od zalania płatków owsianych wrzątkiem, ale tak, by poziom wody nie był wyższy niż płatków. Odstawiłam na 2 minuty, by płatki nasiąknęły wodą, a w drugiej misce rozgniotłam widelcem banana, dodałam jajka, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Dodałam nasiąknięte wodą płatki i wszystko dobrze wymieszałam. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i wylałam na nią masę. Smażyłam pod przykrywką. Nie mieszając odczekałam aż spód się zarumieni i przełożyłam omlet na drugą stronę. Po zarumienieniu przełożyłam na talerz i jako dodatek zastosowałam naturalny serek homogenizowany. Równie dobrze można dodać inne składniki, np. owoce. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem słodszych omletów, można dodać łyżkę miodu, choć osobiście uważam, że banan nadał potrawie wystarczającej słodyczy. 

2 komentarze:

  1. Dzisiejszy omlecik wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja, już wiem co jutro zjem na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię :) Każdy komentarz jest dla mnie ważny i pozwala mi się stale rozwijać. Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.